Ja! Nu är jag förbannat… Igen!
Jag bläddra i min mailkorg och försöker att komma i kapp lite när jag sitter på tåget mot Göteborg och där hamnar jag på ett helt bunt med mail som har som har för rödtråd: Utbilningar. Det är så många som söker råd till mig på vilket skola de ska välja, hur man utbilda sig till konditor eller bagare etc… Men den alldeles vanligaste fråga är faktiskt hur kan man sadla om och blir bagare/konditor när man är 30-40 och är ingenjör, sjuksköterska, marknadschef eller jurist! Ja, det finns många människor här ute som verkligen vill byta yrke och blir bagare eller konditor och jag måste tyvärr komma till slutsatsen att det finns absolut ingen struktur/utbildning som kan ta emot de där stackarna. (Förutom några hantverkskurser på Eldrimner)
Alltså väl utbildade, passionerade och smarta människor som vill lära sig yrket och starta bagerier är ett tillgång och tyvärr verkar vara så att ingen i min bransch har tänkt på de alls… Eller är det så att branschen inte riktigt vill att de ska vara med?
Idag är bagaryrket ganska mycket mer än att bara knåda en deg och koka sylt. Man ska kunna en hel del utanför själva bakande: Marknadsföring, grafiskt form, sociala medier, ekonomi, arbetslag, lederskap, psykologi, kunskaper om hälsa och, så klart alla andra sociala kompetenser som krävs för att driva ett företag… Och jag har ett starkt känsla att när man kan allt det där är det mycket enklare att lära sig om själva bakande i efterhand. Inte så svårt att blanda mjöl salt och vatten till en deg alltså! Det finns rätt många bra exemplar på bageri som öppnades de senaste åren av ”icke yrkesbagare från början” som går hur bra som helst! Så vad är problemet? Kan man inte fixa ett bra utbildning för smarta passionerade och välutbildade människor och ge ett super luft i bagar/konditor yrket?
Jag tror att branschen är rädd! Ganska trög också men framförallt rädd. Tänk hur läskigt det är för dagslägets bagare att låta nya aktörer komma in! Men det läskigaste är att leverantörerna själva inte vill att dessa nya aktörer ska komma i branschen och förstöra den fina balans sk ”utveckling” som pågår just nu! Dessa omsadlade nya bagare vill baka med äkta kärlek och fina råvaror, inte pulver, halv-fabrikat och tillsatser… Och det stör de för att det är inte på det sättet de hade tänkt! Det är lönsammare att sälja pulver!
Ett till exempel på att man inte vill att framtida bagare/konditorer ska vara för ”smarta” är de där oskrivna regler om betyg som gäller för att komma in på utbildningarna. Jag har fått 20-tal mail/brev/samtal från personer som blev nekade att komma in på ett bagare/konditor utbildning på grund av de hade för bra betyg… FÖR BRA BETYG!! Ja ni läser rätt! Någon har bestämt någonstans i det hela att bra betyg INTE är kompatibelt med att bli bagare eller konditor! Är det inte helt sjukt alltså?
Jag har suttit i den stolen när jag var knappt 16 år gammal. Jag hade en gymnasiernivå i fysik/kemi/matte med topp betyg men fick trots det komma ändå in i konditori/bageri utbildningen. De flesta av mina klasskompisar kunde knappast räkna och skriva och jag kunde lösa en 3:e grad polynôme… Vad är problemet? Rektorn och lärarna var smarta och förstod att jag behövde inte plugga det ”vanliga” och fixade ett speciell program till mig där de hade tagit bort nästan allt teori och lagt till extra praktik istället och jag fick ta min examen efter bara 1 år istället för 3. Är det fel? Gör man en dåligt bagare av en bra student? Jag (och många andra) är ju beviset att det inte är sant! Jag blev en ganska bra bagare och konditor som brinner för mitt yrke till slutet…
Vad tycker ni om det där alla här ute?