Det var i februari förra året som jag skrev ett inlägg om hur man hade lyckas skapa ett korkat intagningssystem som gör att alla som hade valt fel inriktning i gymnasiet eller som redan hade en gymnasial nivå inte fick komma in på livsmedel eller en konditori och bageri utbildning. Ett system som enligt mig begränsa tillgång till smarta och engagerade framtida bagare och konditorer till landets alla fina bagerier! Den andra viktiga frågan som jag ställde för mer än 4 år sedan var, varför finns det inte 2 olika utbildningar för konditorer och bagare? Det är 2 helt olika yrke som, även om konditorer och bagare brukar jobba som ett team, kräver både yrke olika kvalitéer, temperament och kunskaper. Hur ligger vi till nu år 2014? Vad har förändrats? Finns det någon vilja att det ska förändras?

Idag är det brist på bra bagare och när jag säger bra bagare menar jag bagare som har lust och vill jobba, har kunskap om råvaror och är passionerade för yrket. Det handlar inte om jäst eller surdeg! Jag pratar PASSION här! Gymnasieskolor har jätte svårt att leverera ”färdiga att anställda” passionerade studenter och jag har själv sett på olika intagningsprov att nivån mellan olika skolor är otroligt stort! Vissa är bättre än andra helt enkelt! Borde man inte ha ett jämnare undervisning så elever som kommer ut från vilken del som helst i Sverige får samma möjlighet att hitta ett jobb? Borde man inte uppgradera kunskapnivån på skolorna så den matchar arbetsmarknaden?

Jag är inte medlem i SBK (bageri förbundet) längre eftersom jag kände inte att det fanns någon vilja att bli bättre och att tänka nytt där… Ett förbund som skulle representera medlemmar lika, alltså Pågen, Skogaholm, Delicato och det lilla ekologiska stenugnsbageriet eller Kafé… Det rimmar illa för mig och kan inte fungera. Intresset att utveckla en starkare och mer nischad hantverksbageribransch kan inte ligga längst upp på dagordningen och istället lägger man resurser på ett brödinstitut som marknadsför brödindustri med lögn och ruttna undersökningar och tävlingar som krävs stora pengar som gynnar stora leverantörer genom PR i världsklass. Skolor känner sig övergivna och lärarna att de inte räcker till längre! Studenter slösar bort sin dyrbara tid och människor som vill komma in i branschen inte få göra det för att de är för välutbildade! Men gud vad frustrerande!

Räddningen kommer som tur det, och den kommer från 2 olika håll!

Den första är att konsumenterna håller på att vakna och börja inse att de är konstant kränkt när de handlar på stora livsmedelsbutiker. Tidningar som till ex Äkta Mat och Hunger har kommit till liv och genom att informera oss över det som pågår bakom kulisserna i våra livsmedel, hjälpte en hel del journalister att vakna och börja skriva, om hur de det hela påverkar så otroligt mycket vårt samhället. Dolda tillsatser, processerna som förändras livsmedels näringsalt och egenskaper, så kallade hjälpämne som döljer sig hit o ditt etc…

Den andra hållet är alla dessa bagerier som öppnar och som drivs av ett nytt sort bagare: De som inte har utbildat sig det konventionella sättet. Dessa människor är gamla kockar, sjuksköterskor, busförare, forskare, biologer, rymdforskare etc… Alla olika men med en och en samma dröm: Att starta ett eget bageri! Dessa nya bagare spelar inte på samma plan som dem andra övriga i branschen. De väljer sina råvaror noggrant lika mycket som sitt personal. De kompromissar inte och jobbar hårt för att få ihop helheten kring sin verksamhet. De är som frisk luft i ett rutet bransch.

Kommer detta att räcka för att ge tillbaka till brödet sitt status som världens bästa livsmedel? Brödet som har tagit oss så här långt! Det hoppas jag verkligen. Det jag vet däremot är att jag kommer aldrig sluta drömma om ett Sverige där alla har rätt till bra bröd, ett bröd bakat på rena ingredienser som bär våra värderingar och gör oss mäta, lyckliga och friska!