JAG HOPPAR AV!!!
Det är dags för mig att lämna bransch organisationen SBK (Svenska Bagare&Konditorer AB). Och jag har nu sagt upp min medlemskap!
Sverige är en av de endaste brödland där det finns bara en organisation som ska representera både hantverksbagare och de stora industribagerierna. Det är alltså inte klokt att Delicato, Pågen, det lilla vedeldade surdegsbageriet på landet och jag ska sitta vid samma bord och prata om hur ska framtiden ser ut i bageri/konditori branschen och det gör mig kräkfärdig att se i verkligheten hur går till! Delicato bollar och Fazermackor på bordet medans man diskutera utbildningreformer och framtiden av ursprungs spannmål, nej tack…
Organisationen vill inte ha med mig att göra och motarbetar mig kontinuerligt och bara det är ett klart tecken på att den styrs av industrin för industrin. Det är brödindustrin som betalar mest och, att förutom på ytan, det finns ingen riktigt vilja på att utveckla hantverket och hjälpa de små att hitta tillbaka till det riktiga bröd och bakverk. Industri använder sig av allt de hör och se under alla möte, träff och inspirations resor för att utveckla sina egna sortiment, sina försäljnings/marknadsförings strategi med andra ord: Hur kan vi lura  er, konsumenter, att köpa ”skit” för så mycket så möjligt medan det hela ska kosta så lite så möjligt! (Ni missade väl inte Pågens senaste TV reklam med tomtenissar/bagare knådar degen med trähänder som är ett tydligt exempel på det jag säger)
Många av mina kollegor har till och med varit ”indoktrinera” och tror att hantverket har massor att lära sig av industri… Jag säger bara: VAKNA! Det här är bara bullshit!
Jag hoppar av men kommer att fortsätta arbeta för min bransch genom att utbilda, undervisa, synas i media och själv klart baka det bästa bröd som bara går att baka med fantastiska mjöl malda av fantastiska spannmål och jäsa själv klart med surdeg för att det finns ingenting bättre än det! Ni som behöver hjälp (medlem eller inte) är fortfarande jätte välkomna att kontakta mig.
Bröd är livet, bröd är mitt liv och jag kommer att fortsätta göra allt i min makt för att Svenska folket egentligen förstår att dagens bröd som säljs runt om landet är inte bara dåligt och smaklös men också ohälsosamt och farligt i det långa loppet.