Le_bakbok_kvarn

Hur ser ut framtiden av hantverksbröd? Det är en bra fråga, eller hur? Det pågår en hel del diskussioner just nu där livsmedelsindustri tar ledningen och påverka politiska beslut mot ett håll som jag tror är inte så himla bra! Senaste rapport från bland annat Lantmännen påpekar att till exempel ekologiskt lantbruk släpper ut mera koldioxid i luften än konventionell… Eller att jättestora lantbruk är, förutom att dem är mer kostnadseffektiva, oxå bättre för miljö… Man har oxå fått besked att industrimassproducerat bröd skulle vara bättre för miljö… Detta låter inte klokt och när jag vet hur lätt det är att tolka/böja/manipulera siffror och forskning känner jag att detta kan inte stämma! Sådana uttalande kan ha dramatiska konsekvenser för hur vi odlar fram våra spannmål!

Desto mer jag tänker och försöker att projektera mig i framtiden desto mer jag tror att i framtiden kommer ekolantbrukarna mala sina egna ekospannmål till ekomjöl och sälja ekomjölet vidare till ekobagarna eller ekoprivatpersoner och att ekobagarna kommer att köpa ekospannmålet direkt från ekolantbrukarna och mala det till ekomjöl i ekobageriet för både eget ekobak eller ekoförsäljning. På så sätt tar man bort flera kostsamma led i produktionen av ekobröd och till slutet, tror jag att detta upplåg skulle leda till godare, hälsosammare och mer hållbara ekobröd för slutkonsumenten. Att ha tillgång till giftfri spannmål som framställningsmetoden inte förgifta jorden borde ju vara en allemansrätt! Vad säger ni om det?