Hej Alla!

Vi fortsätter knåda både loggan och texten på vår manifest här på bloggen i väntan på att flytta det hela på brodmanifest.se. Tack ni alla som gör ett fantastiskt jobb och hjälper till! Kom gärna med synpunkter!

 

Bröd är ett av Nordens viktigaste livsmedel. Vi som bakar i Sverige som delar samma grundvärderingar vill tillsammans uttrycka vår gemensamma vision av en framtida bageribransch som både är öppen för utveckling och nyskapande tankar men lika självklart visar djup respekt för tradition och kultur.

Stolta svenska bagare ska:

1. Förena förmågan att skapa välsmakande bakverk med modern kunskap om sundhet och välbefinnande.

2. Kunna stå för varje produkt vi säljer och därför ha koll på varenda ingrediens och underingrediens de innehåller.

3. Ta till vara på alla tillgångar som finns omkring oss, genom att främst baka på råvaror som blir särskilt utsökta i det nordiska klimatet.

4. Stödja lokala producenter genom att handla lokalt när det är möjligt och i säsong.

5. Utforska och sprida kännedom om kulturspannmålssorter som naturligt trivs i vår natur och klimat, och engagera råvaruleverantörer att hjälpa producenterna låta dessa produkter nå bagare i hela landet.

6. Använda sig av leverantörer och lantbrukare som behandlar djuren med respekt, respekterar biologisk mångfald och använder sin kunskap till att odla utan gifter, kemikalier eller andra farliga ämnen.

7. Vara ödmjuka för alla de naturliga processer som gör våra bröd smakrika, hälsosamma och mättande. Genom att använda naturliga råvaror och anpassa oss efter dem blir vårt yrke utmanande, komplext och otroligt fascinerande.

8. Visa skönheten i vårt hantverk. Bort med väggarna som döljer bakbord och ugn – vi har ingenting att dölja! 

9. Välja bort gentekniskt modifierade eller andra onaturliga råvaror som kompromissar de naturliga processernas perfekta balans, natur, mångfald och kretslopp. 

10. Förvalta vårt kulinariska och yrkesmässiga arv! Ta ansvar för hur vårt yrke, vår yrkeskunskap, vår passion, förmedlas till nästa och nästnästa generation av bagare. Visa elever och lärare vår kunskap genom att ta in praktikanter och lärlingar. 

Hjälp oss att sprida vår vision genom att bjuda in konsumenter, andra mathantverkare, lantbruk, kvarnar, små och stora livsmedelsindustrier, detalj- och mellanhandlare, forskare, lärare, politiker och myndigheter till ett samarbete om detta gemensamma projekt. Vi vill att det ska gagna och vara till glädje för hela Norden!