spannmål

Detta är någonting som jag har haft länge i mina tankar, drömt om det, skrivit det, rivit det, skrivit om det och till slutet, bränt det mentalt genom att glömma bort pappersbladet under några tidningar… Men nu, tack till det som hände i Kristianstad, är det tillbaka på skrivbordet OCH starkare än någonsin! Det måste skrivas en BRÖDMANIFEST!

Det är egentligen det som var fel: Det var inte JAG som skulle skriva den, utan VI, tillsammans! Vi måste skriva en brödmanifest där vi förklara våra värderingar, det vi brinner för och varför, där bagaretik och värderingar beskrivs på ett tydligt sätt. Där vår vision av det framtida bagerisverige står svart på vit! En sådan text som jag har drömt om som samlar och unifiera alla passionerade bagarbröder & systrar från hela Norden, oavsett vart de kommer ifrån eller om det tillsatsfriamjölet är si o så, eller kommer från hon eller han.

Ja, jag drömmer om en text som VI, alla bagare, känner att vi har en relation till och som vi kan skriva under utan den minsta tvekan! En text som guidar oss mot framtiden och som vi ser upp till.

Vad säger ni? Är ni med?

Så där tänkte jag att det skulle börja och det är bara ett snabbt utkast:

Bröd är ett av Nordens viktigaste LIVsmedel och, vi, bagare i Sverige som delar samma grundvärderingar vill, tillsammans uttrycka vår gemensamma vision av en framtida bageribransch som, lika väl öppnar sig för nya och innovativa tankar och utveckling men också visa djupt respekt för tradition och kultur.

-Vi vill kunna stå för varje produkt som stoppas på hyllan och därför har koll på vartenda ingrediens och under ingrediens produkterna innehåller.

-Vi visar djupt respekt till alla processerna som gör naturen så perfekt och gör vårt dagliga arbete så utmanande, komplex men också otroligt fascinerande. Därför använder vi oss inte av organismer genetiskt modifierade (GMO) eller andra onaturliga råvaror som skulle kompromissa naturliga processernas perfekta balans.

-Stödja lokalt genom att handla lokalt. Använda sig av hederliga kvalitativa och nyttiga råvaror producerade av människor som behandlar djuren med respekt. Av lantbrukare som tar sitt ansvar, respektera mångfall och använder sin kunskap för att odla utan gifter, kemikalier eller andra farliga ämne.

-Vi tar vara på alla tillgångar som finns runt omkring oss, främst väljer kvalitativa nordiska råvaror och på så sätt stimulera vi det nordiska näringslivet på ett hållbart sätt.

-Vi utforska i det fantastiska mångfald som vi har i Norden och engagera alla råvaruleverantörer i att hjälpa producenterna att arbeta fram rätt logistik så dessa produkter kan når bagarna i hela landet.

-Vi vill visa hur vackert vårt hantverk är. Vi har ingenting att dölja och vill öppna upp våra bagerier. Bort med vägarna som döljer ugn och bakbord. Sprida en känsla av yrkesstolthet och trygghet genom att öppna upp och visa vårt stolt ansikte.

Osv…

Mera idéer? Tankar? SHOT bara i kommentarsfält eller på mitt mail sboudet@mac.com