Just nu sitter jag på en bänk på Kistamässan och om 1 minut sätts round 2 av Årets bagartävlingen igång … Dvs SM för bagare. Atmosfären är lättsam idag: Det är ju 2 väldigt erfara bagare som tävlar mot varandra: Gabriel Di Grado och Mattias Wallmark. Båda är runt 40 år gamla och har jobbat som bagare i över 20 år. Mattias har till och med tävlat i VM och EM och vunnit en massa med medaljer internationellt.

 

Här är listan på de 6 bagare som tävlar:

Tobias Henke (27 år). Från Täby och jobbar på Taverna Brillo i Stockholm
Martin Andersson (39 år). Från Oskarshamn och jobbar på Nilssons konditori i Oskarshamn
Alexander Grave (40 år). Från Lerum och jobbar på Margaretas bröd & bakverk i Mölndal
Mattias Wallmark (40 år). Från Östersund, ansvarig för bageriet och delägare på Lundbergs konditori i Stockholm
Adam Söderström (27 år). Från Tumba och jobbar på Bageri Petrus i Stockholm
Gabriel di Grado (40 år). Från Stockholm. Jobbar på Spånga konditori/Bullar & Bröd.

Och här är det de ska baka och blir dömt efter:

BAGUETTEDEG: Degen ska vara gjord på fördeg, surdeg eller poolish, minst en av dessa ska användas i degen. Degen får endast innehålla vetemjöl.

PÅ DENNA DEG SKA GÖRAS:

20st Baguetter:
20st Baguetter freestyle: 40st Kuvertbröd:

CROISSANTDEG:

Vikt: 250g efter avbakning, 55 cm långa, inget mjöl på. Baguetterna måste jäsas i duk.

Vikt 250g efter avbakning, uppslagning och dekoration är valfritt.
Minst tre olika former. Freestylebaguetterna får jäsas i duk eller på plåt.

Vikt: 40g efter avbakning. Fyra olika former. 10 st av varje form.

Degen ska kavlas på smör eller kavlingssmör.

20st Croissanter: Vikt: 50-70g efter avbakning. Klassisk form. Får endast äggstrykas före avbakning.

20st Pain au chocolat: Vikt: 50-70g efter avbakning. Klassisk form. Får endast äggstrykas före avbakning.

VETEDEG: Vetedeg eller Briochedeg.

20st Kanelbullar:

Vikt: 80g efter avbakning. Valfri fyllning med kanel. Fri uppslagning. Får endast beströs med socker och mandel. Får aprikoteras eller penslas med sockerlag.

MATBRÖDSDEG:

En matbrödsdeg som ska bakas med minst två sorter mjöl, varav det ena är vetemjöl som du tar med dig själv. Den andra mjölsorten, samt ytterligare två ingredienser som ska ingå i brödet lottas före uppvägningen.

Extra råvaror som kommer finnas att tillgå till matbrödet förutom de ingredienser som lottas ut:
Smör, Olivolja, Rapsolja, Salt, Jäst, Vetsurdeg

10st Bröd: Vikt: 600g efter avbakning. 2 uppslagningar med 5 bröd av varje sort.

Ytan får beströs med olika mjöler, frön, korn eller liknande.

Så… Det är en hel del saker som stör mig i den där tävlingen! Alltså 4 st 40 åringar,varav några av dem med en massa med framgångar i internationella tävlingar när det finns så himla många begåvade UNGA bagare i hela landet känns lite sådär, men jag köper att det är första gången tävlingen körs då ville de ha starka aktörer… MEN: Framtoning av tävlingen får allt mitt hår att ställa sig upp och mina spottkörtel att dra sig in hela vägen till min nacke!

Vad menar jag med framtoning? Jag menar att Sveriges bästa bagare ska avgöras på croissant, pain au chocolat och jävla baguetter!!! VAD??? Så vitt jag kan komma ihåg fanns det bara bake off croissant och baguetter i Sverige för 10 år sedan och pain au chocolat visste ingen vad det var (förutom kanske de som tänkte på engelska och såg framför sig en choklad bakverk som är så gott så att det gör ont)!!

Vad jag önskar är att de som har designat tävlingen Årets bagare var stoltare över den Svenska bakkulturen! Att de såg allt fantastiskt som finns här i vårt fina avlånga land! ATT MAN SLUTADE TYCKA ATT ALLA ANDRA ÄR SÅ MYCKET BÄTTRE ÄN OSS!! För mig finns det inte på kartan att ett Svenskt mästerskap som bagare inte baka ett knäckebröd, ett äkta surdegsbröd helt utan industrijäst, använda sig av de spannmålstyper som faktiskt gror i Sverige.Att använda sig av svenska råvaror, inte franskt eller belgiskt smör etc… Ni förstår vad jag menar, vad!? En svensk tävling som hyllar en Sveriges bästa bagare… Alltså inget fel med brioche, croissant och baguettedeg… Men de hör hemma i en fransk tävling … Inte i ett Svenskt Mästerskap!en Nordiskt tävling!

När jag pratade med tävlingens PR ansvarig säger hon till mig att, visst dessa typer av bakverk känns ganska “osvenska”… PRECIS och eftersom på Svenska betyder Osvensk: BRA, tror jag att ni förstår nu vad jag menar med att ibland kan ödmjukheten gå alldeles för långt! Så långt så att man tycker att alla andra är alltid så himla mycket bättre än oss!

Det Svenska bagerivärlden kallar sig för en bransch i frammarsch… Mmmmm… Lite kanske men det finns en jävla massa kvar att göra så att det blir inte bara ord!