sommar 2014Vilken fantastisk sommar hemma i Sverige vi får alla i år! Jag tror faktiskt att det måste vara den allra varmaste sen jag flyttade hit! Det gäller att bada 3 gånger om dag medan mina degar jäser lugnt och fint 🙂

Trots lite semester är det en hel del bakning för mig ändå! Familjen har craving och eftersom alla gillar lite olika saker försöker jag att göra alla glada o lyckliga genom att baka en massa med kakor, desserter, glassar och bröd så klart! Jag har fått ganska många mail på senaste tiden som handlar om surdegsbeteende när det blir så här riktigt varmt. Många upplever att det är svårt att anpassa sig till det nya förhållandet med varmare temperatur och misslyckas totalt med jäsningen… Tråkigt. Ett tips är att fräscha upp surdegen med riktigt kallt vatten och när det är dags att blanda alla ingredienser in i degen, kontrollera att surdegen inte har blivit för sur genom att smaka på den. Om den är det, då ska man fräscha upp den igen. En annan tips är att minska på mängden surdeg i sitt recept och istället ha lite mera vatten för att kompensera eftersom surdegen är ganska mera flyttande än själva degen.

Måste påpeka att för er som inte ha någon surdeg som bubblar hemma är det perfekt att starta en just nu 🙂 Det går mycket fortare i alla fall!

macka

Jag kunde inte låta bli i morse att fota min lilla Hugos frukostmacka… Mjölkfralla med sesamfrö bakat av storebror, egen gjort bregott på valnötsolja, blåbärssylt gjort på de blåbär vi plockade i skogen… Några nyplockade hallon från trädgården på det där och Mmmm 🙂 Ibland undrar jag om barnen verkligen förstår hur bra de har det med allt gott vi har på vårt bord hemma. Det är lite läskigt faktiskt. Jag vill inte bli någon slags matdiktator som kämpar sig genom familjens matsedel för att servera nyttigt mat helt utan tillsatser till mina älskade. Jag önskar att de känner skillnaden, uppskattar och samtidigt bygger en bred smakbank i sina små hjärnor. Men när jag tittar på Hugo som tar en första tugga på sin macka och blundar och njuter och direkt efter, kastar en lycklig blick till mig då känner jag mig lugnare och all oro går upp i rök!

blåbär

På tal om blåbär, kolla vilka fina som finns i Järvafältet… Fantastiskt! Det kommer att bli en hel del plockning i veckan bland annat gula kantareller 🙂

Önskar er alla en fantastiskt fin fortsättning på sommaren!