Surdegar…Surdegar…Surdegar!!!
Varje gång jag kommer till ett nytt bageri ser det ut så här! Olika surdegar av olika färg och olika modeler… Vad har de gemensamt? Att de mår illa lika mycket alla! De matas ofta med ganska dåliga mjöl, oregelbundet och flyttas mellan en 5 °C kyl och nära stenugnen fram och tillbaka och fram och tillbaka!

En viktig grej att veta om man vill ha ett bra surdegsbakning är ju (och nu känner jag mig lite dum när jag säger så men…) att surdegen ska mår bra!!!

Så mina första råd för en välmående surdeg är: Bättre med en surdeg som bakas regelbundet och mår bra än 3 st som mår illa! Ha bara EN surdeg och se till att den matas ofta och mår bra.
Andra: Blanda inte in jäst in i din deg, det skaffar ett obalans och gör att man har mycket svårt att utveckla… Vem gör vad? Omöjligt att säga när man har båda!

Tredje: Minska mängden surdeg i dina degar och använd surdegen som en motor för jäsningen och inte som en smaksättare. Du vill baka surdegsbröd, inte bröd smaksätt med surdeg!

Fjärde: Mata den med 20°C vatten om mjölet är också 20°C… Är mjölet kallare, använd lite varmare vatten och vise versa.

Femte: Mata din surdeg innan du ska baka och inte efter du har bakat! En surdeg är ingen barn eller djur… Den klarar sig ganska länge utan att äta! Desto längre du inte har bakat med din surdeg, desto surare den blir, desto tidigare borde man mata den innan man ska baka!

Och min sista råd: Smaka på den! Det är jätte viktigt! Efter man har matat surdegen ska den smaka söt och mild… Ungefär som rågröt. Är den fortfarande sur efter man har matat den betyder att man hade kvar för mycket av den ”gamla” och/eller matade med för lite! 
Här får ni träffa Kristoffer! Han har precis startat ett fantastiskt litet bageri på Rådmansö, lite utanför Norrtälje. Så himla fint är det där ute… Skärgården <3>

Jag var där och hjälpte till lite några dagar och vi bakade super fina och goda surdegsbröd. Vilket chans att det finns sådana där människor som verkligen brinner för kvalité och bra råvaror och, när det gäller att baka det finaste bröd som bara går att baka, stoppar sitt stolthet i fickan och ringer mig om lite hjälp. 
Just nu är bageriet lite på ”vinter” läge och är öppet bara på veckoslut, men tveka inte att göra ett besök och du råkar vara i krokarna. Finare människor hittar man inte! 
Kolla på det där inkråmet vi fick i brödet! Riktigt skärgårsdbrödbakat utan tillsatser 🙂