Original eller kopia?
Nu kommer ni tycka att jag är lite tjatig när jag säger att äkta surdegsbröd är utrotningshotat, men tyvärr är det så!
Den största orsaken är att många inte vet och förstår vad ett äkta surdegsbröd egentligen är. Brödindustrin använder det faktumet för att sälja vad som helst, kalla det vad som helst och gör alla helt förvirrade. 
I veckan har jag sett flera exemplar av det jag kallar för fusk och jag är så trött på det! 
En kvarn som utlovar på deras mjölmixpaket att deras surdeg är över 400 år gammal till surdegsbröd i butiken som inte ens innehåller spår av det. 

På förpackningarna eller på butikernas fina skyltar kan man läsa:
Bakat med bästa råvarorna…
Vad menar man med de bästa råvarorna? Kan industrimjöl, bakhjälp och tillsatser ingå i detta? 
Bakat med kärlek!
Definiera kärlek… För mig är kärlek det finaste man har i sig. Vill man dela med sig av kärlek måste man mena det på riktigt, annars är det inte värt mycket! 
Stenugnsbakat!
Nej, stenugnen är ingen trollkarl, den kan inte göra choklad av bajs eller bra bröd av dålig deg! 
Hårda ord, igen… Jag vet. Men desto flera duktiga surdegsbagare jag träffar desto mer jag känner det generella missnöjet idag över att det inte finns något tydligt sätt  att skilja ett riktigt surdegsbröd från en trist kopia. Problemet är att här pratar vi inte om klockor eller solglasögon, vi pratar om vår mat! 
De goda egenskaperna av ett äkta surdegsbröd behövs inte ifrågasättas idag, det finns tonvis med studier som underlag. 
Alla bagare som har slutat baka med jäst kan säkert bekräfta vilken befrielse det är att baka ett bröd som inte bara är godare men som också är hälsosammare. 
Vad tycker ni alla yrkesbagare, hemmabagare eller konsumenter? Skulle ni inte vilja att det fanns en kvalitetsstämpel som garanterar kunden kvalitet på brödet ni köper/bakar?