ruche

 

Kolla vad vackert bin kan bygga!

På måndag träffade jag Lotta Fabricius Kristiansen på 8T8 på Söder. Lotta är en av de flera tusen fantastiska biodlarna som finns i Sverige och var där för att prata om honung, pollinering och bi, så klart.  Biodlarna lansera en kampagn för att svenska konsumenterna ska köpa mera svensk honung för att stimulera det svenska biodlingen som inte går som den borde och kämpar på med konkurrensen av utländsk honung.

Det känns som att man  har pratat rätt mycket om bi de senaste tiderna och de flesta vet redan att bin är hotade och dör samtidigt som jag skriver, inte bara i USA, även i Sverige. Vad händer om bin dör? Då ligger vi illa till för att de stå för den ⅔ del av all pollinering av de frukterna, nötterna och grönsakerna vi äter! Varför dör de? Det har alla undrat länge nu men efter flera år forskning har man kommit på att för det mesta handlar det om alla bekämpningsmedel konventionella lantbrukarna besprutar i sina fält. Konstigt vad? Bekämpningsmedel som är designade för att döda insekter skulle döda bin!

Situationen är allvarligt för bin i hela världen och jag läste på olika organisations web sidor att varje år dör ⅓ del av alla bi på ett onaturligt sätt. Och vad gör man åt det? Bin dör eller är sjuka och vi har börjat vänja oss vid det tanken och att det är bara en ”side effect” från industrialiseringen av lantbruket som är ett måste annars skulle VI dör istället…Mmmm, inte så långsiktigt resonemang tycker jag… Tänk om ⅓ del av alla kor eller grisar skulle dö bara så där vilken kaos det skulle blir!

För er som är intresserade och vill lära sig mer om bi kan jag rekommendera en riktigt bra dokumentär som heter ”More than honey”. Här kan man se på trailern.

Så, nej: Don’t let it bi och gör någonting: Köp ekologiskt och säsong, låt blommorna vara och gå runt maskrosorna när du klipper gräs, använd så lite kemikalier så möjligt, köp svensk honung och baka surdegsbröd! Ok, jag bara la till det sista för att jag tycker om er och önskar att alla hade bra bröd på köksbordet men det har inte så mycket att göra med bina 🙂