Varning!!! Jästbolaget säljer snart surdeg… 
Jepp, nu är den här… Surdegen man hittar i mataffären mellan creme fraichen och smöret! 
Jästbolagetsproduktblad förklaras att det gäller bara att blanda surdegen med vatten, mjöl, olja, salt och så klart JÄST för att få 2-3 fina surdegsbröd! Bra gjort där, förut kunde man köpa en 50 gr jästpaket för under 1 krona och baka bröd men nu ska man köpa för 20 kronor en burk med färsk surdeg också! Inte klokt… Jag undrar vad den där burken så kallade ”färsk surdeg” gör i degen om man ändå behöver lägga i en paket jäst för att det ska jäsa! 
Jag hoppas att ni förstår nu hur viktigt det här att skudda det äkta surdegsbrödet! Alla försöker tjäna pengar på den stackars surdegen och är beredda på att göra vad som helst för att få sin bit av kakan!
En liten påminnelse om vad som är så bra med äkta surdegsbröd: 
En lång jäsning (över 12 timmar) bryts ner fytinsyra och frigör näring i brödet, sänker GI nivån (=bra energi och gör dig mätt) och förbättra hållbarheten på brödet (utan att behöva tillsätta olja eller annat konstigt). 
Tid ger smak och det är därför det finns ingen anledning till att degen ska jäsa för snabbt. 
Ja ja… Nu väntar jag på att få veta vad detta produkt innehåller eftersom det står ingenstans på Kåkås hemsidan. Någon som vet och kan berätta till oss innan produkten släpps (vecka 6) kanske?? 
Smördeg…
Blev Mille-feuilles! 
En inte lika frustrerande ämne: Goda desserter! 
I veckan har jag gjort min godaste mille-feuilles någonsin. Den var helt otroligt och smälte i munnen bara 🙂 För dem som blir sugna kan ni hitta recept på smördegen i galette filmen och vaniljkrämen med (kolla på ”filmade recept”). Vill man inte ger sig på att göra marmoreringen med det vita glasyren kan man bara pudra den med florsocker.  En fördel med smördeg är att den behöver inte jäsa. Man kan göra en bra sats, kavla den och sen plasta in den och spara den in i frysen. Man kan baka ut den direkt ur frysen: Riktigt praktiskt och gott!
Föresten, visste ni att allt köpt smördeg är ju gjort på margarin trots den kallas för ”smördeg”… Konstigt eller hur!?