Kom till mig lilla fina goda stenmalda mjöl! 
Hur viktigt är kvalité på råvarorna när man pratar om brödhantverk? Det är en fråga som dela branschen med tårar och blod! Jag vill verkligen förstår varför så många av mina kollegor sätter sig i tvär och gör allt de bara kan för att motarbeta mig… Vad är de så rädda för? Vad är så hemskt med det jag förespråkar? Bra mjöl, bra vete, bra kvarnar, hantverk, riktigt kärlek i brödet, kunskaper, inga halvfabrikat på konditori/bageri skolor etc… 
Hur som helst fortsätter jag min resa genom Sverige. Jag åker från bageri till bageri, skola till skola, från norr till söder och väst till öst och börja få ett riktigt bra blick över hur bröd branschen ser ut i vårt fina avlånga land… Jag har absolut ingenting att sälja! Jag bara baka det bästa bröd som bara går att baka, lär de som vill att lämna industrimjöl och hitta tillbaka till det riktiga brödhantverk. Jag plantera små frö överallt och försöker öppna ögonen för de som vill. 
För mig är ordet hantverk riktigt heligt. Många misstolkar ordet och tror att så länge man rör en limpa med sina bara händer någon gång under processen då är helt plötsligt brödet ett hantverksbröd… Fel fel fel!!! Så är det inte. 
Just nu pågår en riktigt intressant diskussion på Facebook (som började den 2:e oktober) mellan mig, VD från Gateau, deras anställda, deras gamla anställda, deras kunder, fruar från anställda, mina läsare och några andra till jag inte har riktigt koll på. Där försöker vi definiera vad ordet ”hantverk” betyder och vi är tydligen inte riktigt överens! 
Gateau kallar sig för ett hantverksbageri bara för att de slå limporna per hand. De tycker att det är det som är viktigt! Att kvalitén på råvarorna är inte så viktiga! Vad tycker ni alla där ute? 
Jag ska berätta ett litet historia som beskriver ganska bra vilken dilemma vi sitter just nu: 
-Jag sitter på en jättefin krog och beställer en entrecôte. 
-Jag fråga kyparen vart köttet kommer ifrån så klart eftersom jag vill veta vad det är för kött jag äter. 
-Kyparen kan inte riktigt svara och be om ursäkt och måste in till köket och fråga kockarna… Helt ok så länge! 
-Han kommer tillbaka till mig och berättar att de styckar köttet själva och grillar den en och en också själva med sina bara händer. 
-Jag reagerar så klart och säger att jag vill veta mer om djuret alltså… Vart den kommer ifrån, vad han åt för mat, hur djuret mådde och självklart hur den slaktades… Fick den massor med antibiotika och bodde med 200 andra mellan 4 väggar och levde ett stressad liv eller kunde den springa utomhus och vara lycklig och äta gräs… Det är viktigt för mig att veta säger jag till kyparen för att jag tror att det påverka otroligt mycket kvalitén på köttet och så klart den priset jag är villig att betala för den kött biten!! 
-Kyparen säger till mig: Nej nej nej Monsieur! Vi styckar köttet själva och grillar den en och en men våra bara händer…. Det är det som är viktigt, inget annat!!! 
Jepp… Så är det! Byt köttet mot brödet och tänk lite på mjölens kvalité och utför samma resonemang och du är mitt i den dilemma som dela hela min bransch just nu! Kommer kvalitén på ett mjöl påverka kvalité på brödet? ABSOLUT! Det är grunden av den! VAKNA NU! 
Det var dagens tankeställaren… 
Trevlig helg till er alla!