Ett bra sätt att börja dagen! 
I helgen var jag i fantastiskt Järvsö och höll en kurs för 12 bröd entusiaster. Anna och Per Bergenudd som driver Järvsö Gårdsbageriet vild-öppnade dörren för mig och mina kursdeltagare! 
Här kan ni träffa Anna. Världens modigaste, envisaste men samtidigt ödmjukaste bagare/konditor! 
Anna är självlärd och är sjukgymnast från början… Hon är den endaste bagare jag känner som har en elektriskt höjdstyrd bakbord… Ergonomin är ingenting att leka med på den där bageriet 🙂 
Och här träffar ni Per! Han är inte bagare utan jumboflygplan pilot 🙂 
Anna och Per hade en dröm om att starta ett litet gårdsbageri och det gjorde dem, i deras hälsingegård!
För mig som är nästan född i ett bageri fick jag lite av en flashback. Dofter av det som bakas i ugnen sprider sig i hela huset och med ett enkelt skobyte kan man växla från arbetslivet till hemmaplanen… Underbart för den som brinner för sitt yrke 🙂 Jag önskar att jag hade det så ibland… 
Våren är här! Snön smälter och där fanns det små forsar lite överallt 🙂 
Det var så vackert! Desto mer jag ser av Sveriges guldkorn desto mer jag älskar det landet!
På lördag gjorde jag ett studiebesök på  ett litet mejeri som heter Jarse Ost. 
Och den där tjejen heter Marianne och driver mejeriet tillsammans med maken och sonen, Jarseost är ett litet mejeri som producera småskallig 10 tal olika ko-ostar och säljer de själva runt om Järvsö. De flesta jag har träffat och som håller på med lantbruk känner sig ofta frustrerad eftersom det är sällan att de kan ta sina produkter hela vägen fram till slut kunden. Man gör mjölk eller odlar spannmål och leverera det hela till en kooperativ som ska sälja det vidare eller tillverka slut produkten. Jag skulle vilja ha fler sådana upplägg där, precis som Marianne, man gör allt från början till slutet. På det sättet kan man verkligen plocka fram frukten av sitt arbete och då kan man känner sig stolt över att man tillverkar ett världsklass produkt… Livsmedelsindustrin har gjort allt i sin makt för att ta kontroll över produktionen av slutprodukten och det har gjort det svårare för oss medvetande konsumenter att få tag på riktigt hantverksmässiga livsmedel. Arla har mjölkat ur alla mjölkbönder, Scan skickat mindre gårdar till slakt, Finax malt ner alla små kvarnar, Fazer/Pågen plastat in alla bagare, Delicato rullat konditorer i riven kokos etc… Jag tänkte inte göra matpolitik idag… Men nu är det gjort 🙂 
Ok… Lite till! För att fatta mig kort: Det händer mycket nu och mathantverket i Sverige är på vägen upp! Med Eldrimner i spetsen finns det otroligt många organisationer och små gruppen som jobbar aktivt för att ge stöd till alla som vill satsa på att ge oss bättre mat! Jepp… Så är det! Det är inte Sveriges framgångar  med landslaget eller Bocuse d’or (även om det är kul) som kommer att stoppa bra mat på bordet för våra barn under lunchrasten eller fulla upp hyllorna på Coop, ICA eller Konsum. Bra mat börjar med modiga människor som satsar allt de har och framförallt vågar gå mot strömmen och tar gigantiska risker! Dessa människor måste hyllas, respekteras och vi, konsumenter, måste hjälpa de genom att köpa deras produkter! Med äkta mat hantverk får man mycket för pengarna och genom att köpa äkta mathantverk bidra man till högsta grad att göra dessa mathantverkare att bli bättre på det de gör.
Med andra ord: Ta en sväng till Järvsö Gårdsbageriet och köp riktigt bröd bakat med äkta kärlek eller en av Mariannes fina ost om du är i krokarna och gör världen ett bättre plats att vara på! TACK! 
Tusen tack ni alla som var med på kursen! Det är en revolution på gång och ni är ett stort del av den!