Fina Göteborg! 
Före veckan åkte jag igen till Göteborg. Jag var granskare till intagningsprovet av YH utbildningen som Konditor/bagare som börja nu efter sommaren. Först vill jag gratulera alla 20 ”bästa” som kom in på utbildningen och önska de lycka till med det spännande året som kommer.
Till de alla andra som var med men tyvärr inte fick plats vill jag ge bara några råd till nästa år om de vill testa igen:
-Jobba inom konditori/bageri så mycket du bara kan under åren som kommer.
-Jobbar du på ett ICA/COOP typ eller liknande bageri som baka med halvfabrikat, pulver  och mixer? Fråga om du kan stanna efter jobbet och träna att baka från grunden! Får du inte göra det? Gör det hemma!
-Läs mat och bröd/dessert tidningar, bloggar, titta på filmer på Youtube och på matprogram (inkl utländska) Låt dig bli inspirerade och försök att utveckla så mycket du kan!
-Starta en surdeg hemma och lär dig att behärska surdegsbakning.
Jag lovar att om ni tyckte att intagningprovet var lite för lätt i år kommer ni att få en överraskning nästa år!

Hur som helst det var väldigt kul att träffa så många av de svenska unga framtida konditorer och bagare men samtidigt var det ganska jobbigt att se i verkligheten resultaten av ett misslyckande skolsystem (gymnasiet) och hur saknad av riktlinjer i bageri/konditori branschen (och undervisningsmaterial) skadar en hel generation av våra fina ungdomar.
Ingen i gymnasievärlden vet riktigt hur egentligen kakan eller ett brödet ska bakas… Alla gör så bra så möjligt, på sitt sätt, blundar och hoppas att det ska gå bra!
De flesta av eleverna som var med på provet hade precis avslutat en 3 års gymnasieutbildningen som konditor/bagare och trots det, saknade helt grunderna.
Det är ju inte för mycket att begära att efter 3 år utbildning man ska kunna göra en tårtbotten, en chokladmousse eller en mördeg (alltså utan mixer och halvfabrikat så klart) och veta skillnad mellan en italienskt maräng och en Schweiziskt, eller hur?
Nu, på en utbildning som är designat för att vara  kompletterande, kommer lärarna också behöva slösa bort tid på det grundliga! SUCK! De har ju inte tid med det! De ska ju vara årets  unga bagare/konditor efter bara 40 veckor!!

Här är alla som var med. Från vänster: Anna-Lena (lärare), Lars (Lasse Maja), lilla jag, Angela (Steinbrenner&Nyberg), Niklas (Nöjds), Maria (Margaretas), Jimmy (lärare) och sist med inte minst, Jennie och Sam som har precis tagit gesällbrevet och var med att hjälpa till med logistiken.