På tisdag var jag på bok releasen av Mathias Dahlgrens nya bok: Tack för maten, råvarornas mästare.
Mathias ligger riktigt varmt i mitt hjärta och jag gillar sättet han lyfter fram sina leverantörer/producenter. Inte med mindre än med en bok! 
Hela boken är fantastiskt och jag kunde inte sluta drömma mig genom texterna från Rikard Lind. 
Sida efter sida är man bjuden till en tour de Suède av de finaste gårdarna. Helt underbart…
Underbart tills jag hamnade på bröd kapitlet…
Grym vibe och jätte fina människor på Valhallabageriet. Detta bageri har gjort ett stort intryck med sina stora surdegsbröd. 
Boken handlar om råvaror. Fina råvaror, äkta råvaror, genomtänkta råvaror, naturnära råvaror, hållbara råvaror, smakrika råvaror, de råvarorna som gör Mathias Dahlgrens mat så innovativ och enastående på ett genuint och jordnära sätt.
Vilken chock!
Sidan 118, en helsidig bild som visar en bagare som plockar ut en deg. 
I bakgrunden, inte mindre än 600 kg Polstjärna mjöl från Strängnäs valskvarn laddat med tillsatser… Ja, samma mjöl som några av de största industri-bagerierna bakar sitt skit bröd med.  Detta mjöl är enligt kvarnens ägaren, riktigt dåligt! Det fick jag i mitt ansikte för några år sedan (ett kommande inlägg kanske!) Det viktigaste enligt honom var att det var ”jämn dåligt”. 
Sen dess har jag aldrig bakat på Polstjärnan igen!
Uppe på mjölsäckarna, som ett körsbär på toppen, ligger en säck industri-jord-salt laddad med natriumferrocyanid! Igen, rent industri salt!
Dåliga förutsättningar för ett bra bröd när man tänker på att bröd är gjort av just mjöl salt och vatten! Eller? Vad spelar det för roll hur mycket kärlek man stoppar i degen då?
Ge mig en januari-Belgiskt-tomat, krukbasilika, fejk- balsam-vinäger och industri-mozzarella… Hur mycket jag än önskar, kommer det aldrig att smaka gott!
Och om det ändå gör det, är det då ren illusion.
Tillbaka till vad jag skrev för några veckor sen (HÄR) om ursprunget av våra grund råvaror. Hur ställer man Mathias till svars över vilket mjöl hans bagare använder? Jag tror att han litar på sin bagare som i sin tur litar på sin mjöl leverantör.. rätt eller fel? Det kan bara Mathias svara på.