Undrar ni vad vi skrattar åt? 
Snart blir 2011 bara historia och jag tänkte göra en liten tillbakablick av året som har gått! 
Så mycket har hänt!

-Året 2011 började riktigt starkt… Jag hoppades och hoppades och det kom! Petite France blev nominerade till DN på Stans Gulddraken för tredje året i rad! Helt sjukt eftersom det hade aldrig hänt. Jag hade glömt bort det helt men nu när jag läser tillbaka i bloggen ser jag att jag hade bakat ett speciellt bröd för att fira nomineringen.
-Och JA! Vi vann Gulddraken som bästa caféet för tredje gången i rad och som körsbär på toppen fick jag en ny titel som Franskt surdegsbröd revoltör!
-Skrev ett kärleksbrev som fick ganska mycket uppmärksamhet. 
-Bageri Landslaget kvalificerade sig till VM för bagare i Paris 2012 och jag blev lite sur angående hur dem tyckte att grejerna ska smaka
-Köpte ost som bara den! Så kul när man kan få tag på helt fantastiska produkter från sitt hemland! Det är inte många Fransmän som har haft chansen i sitt liv att få smaka på en sådan Livarot eller Vacherin! 
-Petite France blev utsedd som Konditori med guldkant av Sveriges Bästa Bord! Brorsan och jag gick till själva prisutdelningen och jag berättade lite om det hela här och samtidigt varför jag är sur på Jan Hedh. 
-Efter flera riktigt lyckade surdegbröd kurser satt jag lite fart på det hela och bestämde mig att satsa mer i den riktninge. Privat personerna spelar en otroligt stort roll i den brödrevolution som är på gång! 
-Jag gjorde en ”semmelfilm” och kanske bröt några semmellagar men men dem flesta verkade tycka om mina semlor ändå! Recept är fortfarande aktuellt så passa på att baka!
-Jag började lära mig lite mer på hur bloggen fungerar och fick en chock när jag insåg att ni började vara ganska många som stannade förbi Brödpassion.se och läste mina inlägg!  
-Lärde mig lite mer också om FinalCut och gjorde en trailer för Brödpassion… Skrattar och blir lite ledsen samtidigt idag när jag tittar på den! 
-Jag började också göra några korkade tävlingar med hjälp av några av mina finaste leverantör. 
-Jag gjorde en grönsaks streap-tease som kanske bara jag tyckte var kul… 
-Gjorde ett roligt jobb för Mat&Vänner i form av ett surdegsbrödskola! 
-Det blev lite snack kring en av Frankrikes godaste bakverk: Millefeuilles och om vilket smör var bäst: Arla eller Valio…
-Jag gjorde en ny croissant film eftersom den första var ju min… första film och kvalitén var lite så där! 
Strippan, taxi chauffören, bimbon, radio puckot och så jag….surdegsbagaren! Ja, Jag var med i ett program på TV6 som heter Stockholms natt och passade på tillfället att göra en liten film som heter: Stockholm sover och jag bakar. Där visar jag hur mina nätter såg ut innan jag sålde Petite France. 
-Började ett riktigt givande och smakfullt samarbete med Valrhona choklad.
-Fick ett litet utbrott efter ett artikel om Macarong i Dagens Industri följt av en riktigt bra debatt (missa inte kommentar tråden som följer inlägget) om industri/hantverk och lathet/yrkestoltheten…
-Jag satt igång min ”tour de Suède” 2011 med att besöka 15 bagerier över hela landet på 20 veckor och började min tour på ett så oväntat sätt än att bråka lite med Martin Johansson från pain de Martin…
-Kanelbulle revisited by me… Mina godaste kanelbullar, jäst enbart på surdeg såklart! 
-Bland alla fina ställen jag har besökt under min Sverige runt blev jag särskilt inspirerad av Ingrid och Emanuel från Bjärka-säby. Finare människor finns inte! 
-Ascorbinsyra! Ascorbinsyra!! Förbannade Ascorbinsyran!! Eller varför tillsätter man det i mjöl eller juice! Något att dölja? 
-Sen blev det ett bra tips för dig som drömmer om att äga en snittkniv…
-Nej, man gör inte barn för att behålla dem för sig själv… Jag bestämde för att sälja Petite France i år för att kunna satsa 200% på utbildnings frågor samt utveckling av min sjuka bransch! Det skrevs en hel del om det i pressen men här hittar man det viktiga. 
-Just det! The girl with a dragon tattoo är ute nu! Måste gå på bio 🙂 Våra bullar, croissant och macarong är ju i filmen! Jag var med en juni morgon i ett litet café på söder och levererade massor med bakverk och bullar. Där stog Mr Daniel Craig himself! Spännande… World wide known french pastries from Stockholm 🙂 
-Ett skandal uppslag i en jätte fin bok, jag ser svart och tyvärr kastade lite skit på den fantastiska Mattias Dahlgren… Sorry men detta kunde jag inte låta ta sig genom och blunda!  
-Efter en vecka utan Petite France börjar jag får ganska riktigt med abstinens och baka en hel del bröd hemma. Tufft men roligt! Här kan ni se min första skapelse:) 
Gädda till midda 🙂 En krokodil i köket! 
-Here we go again! Är den äkta surdegsbrödet utrotningshotad? Mitt svar var JA då och det tyckte nästan alla att det stämde! 
-Skickade en ros till Fanny på Alvar och Ivar i Göteborg! Ja, Bageri förbundet gjorde en, enligt mig och många andra bagare helt skandalöst kampagn som heter 7 Myter om bröd. Kampagnen vann tydligen pris… Vadå pris?? Det hela var en hyllning till bröd industrin och Fanny beskrev hantverks bagarnas frustration väldigt bra
-Sen blev det semester dags och mitt största problem var vad jag skulle göra med min surdeg? Surdegshotellet, nej tack! 
-Startade ett surdeg från början eftersom många frågade. 
-Spenderade en hel del tid på Orga Kvarn med Familjen Nyman för att lära mig mera om mjöl. Gjorde en liten film om hur Leif gör den mest underbara rågmjölet!
-Fick ett jätte roligt besked från tidningen BAKA som ville att jag skulle skriva kroniker där!
-Jag var i Frankrike nästan en hel månad och körde 700 mil hela vägen när till Pyrenéerna. Där stannade vi några dagar (Karl, Justine, Hanna, Damien, Jenny, Evelyna och jag) och jobbade på boken. Jag vet inte längre vad betyder hemlängtan längre, det känsla får jag kontinuerligt, både när jag är i Sverige och i Frankrike! 
-Direkt efter blev det bageri mässa för mig i Kista. Då kom en kille till mig och frågade: Vet du vart jag kan köpa stenugnspulver till mitt bageri?
-En till högpunkt i år på kärleksfronten är återbesöket till bagarstugan i Norrköping!  

-Glädjen från att skriva i tidningen BAKA blev inte riktigt som jag hade tänkt mig… Jag hade tydligen inte förstått riktigt skillnaden mellan debatt och kronika… Eller kanske var det att jag ville inte förstår det! Det kändes meningslös att försöka bara inspirera folk när jag vet det jag vet… Hur som helst, jag publicerade min ”never published” krönika här på bloggen och enligt statistikerna läste den av över 50 000 personer. 
-Martin Johansson (pain de Martin) var på surdegskurs hos mig och vi kunde reda ut en hel del över dem frågorna vi inte var överans tidigare i år. 
-Gjorde ett jobb för Allt Om Mat med teman hösten/Frankrike. Fick äran att bli plåtad av Ulrika Pousette.
Samlade en hel del CV för att hjälpa några kollegor som sökte personal. Och samtidigt blev en hel del personal som sökte kollegor som hörde av sig. Mina tjänster på den fronten är anonyma och så klart helt grattis så passar på om din nyårslöfte är att byta jobb eller att flytta i en annan stad.
-Ja gjorde en första föreläsning/undervisning på Grythyttan och det gick riktigt bra. Jag älskar det där stället bara! 
-Gluten! Varför tillsätter man mera gluten än vad naturen har bestämt i mjöl?? Det mest intressant i detta inlägg var Jenny’s kommentar… Är du gravid eller ammar borde du läsa!
-Ett lovande matjournalistik/politiskt debatt har kommit i gång på Bern’s Salonger. Den heter Skafferiet och vi alla som bryr sig om mat ska vara tacksamma att det finns sådana journalister som skaffar en riktig debatt kring vår mat!
-Ja, tyvärr, många bagare ljuger till sina kunder angående vilka råvaror dem bakar med och bröd laddat med tillsatser och industrijäst säljs som tillsatsfria surdegs bröd! Jag kallar det för att blanda och blunda…
-12% moms istället för 25% för den som sitter och äter frukost! Bättre lönsamhet kan inte skada… Verkligen inte! Kan man spara en smula till att förbättra utbildningarna??
-Jag har forskat själv men framförallt blev utforskat 🙂 Vissa säger att jag är en emotion bomb och att det kan metas?! 
-Jag utmanade mig själv (jag behöver lite press och en hel del stimulation i mitt bakliv) och bakade mina godaste lussekatter. 
-Jag fick vara med ett jätte roligt barnprogram om bröd. Nu vet alla barn i Sverige att mörkt bröd inte är nyttigare än ljus bröd.
-Världen sämsta skolbok får alla våra finna unga bagare/konditorer… Jag skäms men jag säger någon JAG i alla fall!
En dokumentär om mitt lilla bagare värld gjord av världens finaste Amra från SR. Petite France under min drift är nu förevig gjort!
-Och för att avsluta året, vad bättre än en riktigt Bûche de noel!
Tack ni alla som följde bloggen under 2011! Jag hoppas att ni ursäkta alla mina felstav
Jag vill önskar er en riktigt god jul och gott nytt år 2012!