Kommer mina barn att få äta bröd utan att bli skadade när de bli stora?
 
Jag har en fråga till bröd och mjölindustrin: Varför tror ni att gluten allergi är bland de allergier som växer snabbast i Sverige just nu? Vad tror ni orsakar det? 
Jag har en teori som jag skulle vilja dela med er. Den är baserat på min erfarenhet som bagare med 1000-tals dagliga bröd kunder, undersökningar bland bekanta gluten allergiker men framförallt ifrån det jag känner djupt in i mig själv! Jag vet att det inte kan vara relevant med magkänslor men jag måste säga att de har varit ganska korrekta de senaste åren.
 
Jag tror att glutenallergin växer och växer på grund av allt tillsatsgluten som stoppas i det vi äter, men framförallt i brödet. Gluten, om man är allergisk eller inte ska inte hamna i våra tarmar. Det är otroligt viktigt att tugga sin mat ordentligt, det sa mormor när jag var liten och tyvärr som barn bryr man sig inte så mycket över vad sin mormor säger… Men kloka mormor hade naturligtvis rätt, som vanligt! 
Det finns tyvärr en relation mellan de bröd som innehåller mest tillsatsgluten och hur lätta de är att tugga. Korvbröd, hamburgerbröd och industripåsbröd är laddade med extra gluten och bara ”glider ner” i matstrupen som på en ruschkana!
Det är mest barn som äter den typ av bröd och det gör mig orolig! Brödinstitutet rekommenderar att vi ska äta 6-7 skivor bröd om dagen… Javisst, men vilket bröd? Och bakat på vilket mjöl?
Länge var mjöl med tillsatsgluten en renodlad industri råvara från industri till industri. Köpte man sitt bröd på ett bra bageri eller bakade själv kunde man komma undan, men tyvärr har nu denna typ av mjöl kommit även på den vanliga marknaden och idag används det dagligen av många yrkesbagare och hemma bagare. Sen finns det rena glutenet man köper separat och tillsätta själv i degen! Jag har sett visa bagare som stoppar 1 KILO vetegluten i en sats 15 liter vetedeg! Är det kriminellt: JA Vet de om det: NEJ tyvärr! 
Skulle det kunna vara så att själva bagaren gör sina egna kunder allergiska mot det han gör? Hur bisarrt är inte det!?
Till och med du som bakar ditt eget surdegsbröd med Manitoba Cream, Polstjärna special, eller något annan industri mjöl kanske skadar din familj utan att veta det! Det spelar ingen roll om du jäser på surdeg eller stoppar mycket kärlek i brödet!
Världens bästa korvbröd!
 
Jag vet redan att den första anonyma kommentaren kommer att påpeka att gluten är helt naturligt och det går att få fram den med att knåda mjöl under rinnande vatten… Det vet jag redan och det är inte det som är frågan idag. Gluten är naturligt men jag tror att det kan skada i onaturliga mängder!
Frågan är: Är det klokt att tillsätta gluten i mjölet? Vi vet att naturen är välgjord, varför kan vi inte behålla den naturliga balansen i mjölet, den naturen har bestämt för oss, den som har fungerat under flera tusen år? Varför måste vi krångla till det hela tiden och lägga oss i allt, till och med det som fungerar alldeles utmärkt?