IMG_6608 (1)

 

Recept till ugnefär 20 pannkakor

400 g enkornsmjöl (fullkorn och stenmalet)
8g  havssalt
100 g socker

300 g ägg (ca 6 stycken)
400 g mjölk eller havremjölk  (4 dl)
150 g vatten (1 1⁄2 dl)

100 g smält smör

Kanske en vaniljstång om man vill och har det hemma annars går det bra utan.

Gör så:

1. Blanda enkornsmjöl, salt och socker i en bunke.

2. Gör ett grupp med mjölet och knäck ner äggen. Häll sedan i mjölken, lite i taget samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa tills du får en slät smet.

3. Häll i vattnet och rör om, tillsätt därefter det smälta smöret. Vispa ordentligt.

4. Täck bunken med en bakduk och låt smeten vila i kylen under natten eller i rumstemperatur i 4-5 timmar om man har brottom.

5. Efter villan har smeten förmodligen tjocknat något. Kontrollera konsistensen, den ska vara ganska lös. Om den är för tjock kan du tillsätta lite extra vatten.

6.Ställ din stekpanna på mellanhög värme med en liten click smör (eller smaklös olja) och stek pannkakorna ordentligt på både sidorna!

Texturen på pannkakorna är helt fantastiskt och dem bara smälter i munnen. Jag vet att det är svårt att få tag på enkorn och som tur för mig har jag en säck med hela kornen som jag maler lite ”on demand”. För er som inte har enkorn kan ni ersätta den med vit eller svart emmer, dinkel eller varför inte svedjeråg. Bara ni ser till att mjölet är riktigt finmalt och inte för grovt då blir det inte så bra för att göra pannkakor!

Även om alla mjöler har sina egna bakegenskaper baserat på sorten, odlingsmetoden, odlingsområde, malning metod och grad… Är det ett stort fördel med pannkakssmet eftersom det funkar med i stort sätt alla, bara dem är finmalda. Så klara, färdiga? GÅÅÅÅ! Och ta er till pannkakshimmelen! Lycka till!