Före veckan var jag i Chicago! Malin skulle springa marathon och jag hängde med och passade på att vara lite ledig vilket, i min värld finns inte riktigt 🙂 Bröd och mat finns alltid i mitt liv, i alla fall minst 3 gånger om dagen 🙂  Så jag passade på kolla lite läget i USAs tredje största stad…

corn

I staden fanns det en massa med ”Bondens marknader” för de mesta bara med ekologiska frukter och grönsaker. Helt fantastiskt när man bor i ett storstad att ha tillgång till bra mat. Det saknar jag det i Stockholm. Här på bilden är det fantastiskt vackra majskolvar som heter painted mountain. Majs är bland annat den mest hotade växter i nord och sydamerika eftersom det odlas för det mesta (typ 95%) GMO sorter som ”smitta” de gamla hederliga sorterna med sina GMO gener som reser med vinden och pollenisera/befruktar dem… Man kollar på dessa majskolvar och ser hur häftigt naturen är.. Så komplex, genialiskt, elegant… Jag blir så ledsen att man inte vissa mer respekt till naturen och försöker trixa till det hela tiden! Vem tror vi att vi är egentligen?

majsmjöl

Jag köpte både kolvarna och mjöl på painted mountain majs… Nu ska jag hitta på någonting roligt att baka med dessa underverk!

morot

Kolla på dessa super ärliga morötter! Så fula men så vackra samtidigt! Men smaken alltså… SÅÅÅ goda, helt sjukt!

tournesol

Passade på att köpa lite solros det med. När jag ändå var inne på hur komplex och vackert naturen är, då har vi ett till tydligt exempel. Kolla hur alla små kärnor är placerade: De följer Fibonaccital precis som en kotte eller en maskros…

 Här kan komma igång och lära er lite mer om Fibonaccital och hur den finns i naturen typ… Överallt 🙂

äpple

Några härliga äpple var det med!

chili (1)

Sjukt goda solmogna chilifrukter…

tomater

Jag gillade att även dessa tomater hittade sin väg till marknaden. Jag fick själv en massor i trädgården som hann inte mogna före det blev för kallt vilka jag gjorde sylt med. Dem flesta grönsaksproducenter hade istället slängt de på komposten… Synd!

kvarn

I Norra Chicago hittade jag en fantastiskt stället: Baker Miller. Ett bageri och café som maler eget mjöl! Så enkelt egentligen…

bakermiller

Där kan man köpa deras mjöl eller surdegsbrödet dem bakar på plats… Grymt!