Tillbaka till Skåne! 
I veckan började jag med ett 3-dagars uppdrag/kurs med en gäng ekologiska odlare/uppfödare/mjölnare/bagare och berättade för de om allt jag vet om spannmål, mjöl och surdegsbröd. Det var otroligt inspirerande att möta alla dessa fantastiska människor som arbeta jorden med så mycket passion för, inte bara våra smaklökar med också vår hälsa och vår planet. 
Fantastiska Caroline från Brödlabbet i Råby (strax utanför Lund) Hade samlat 20-tal olika mjöl från olika kvarnar och olika ”äldre”sorters spannmål. Det jag fick tillgång till för att baka var troligtvis den mest spännande ”mjölbank” som man kan få tag i Skåne! Wästgötarna, Limabacka, Gissleberga, Ängavallen, Nymölla, Åsgård-Holkestorp, Skepparslövs bland annat… 
Här håller jag en hand full med ekologiskt råg av sorten Juuso. 
Några får o nyfödda lamn från Ängavallens Gård i sydvästra Skåne. 
Under dessa dagar fick jag chansen att göra en guidat tur på Ängavallens gård. Mathias Nordström tog mig genom hela deras filosofi kring deras gård och jag måste säga att jag kunde inte låta blir att bli rörd om och om, avdelning efter avdelning bara med att lyssna på honom berätta om hur de arbetar och behandlar alla djur på gården. Så mycket ödmjukhet, passion, respekt och framförallt kunskaper finns i det mannen. Jag har sett så mycket hemska saker sen jag började gräva ner i hur vi producera vår mat och måste erkänna att har sen ett bra tag slutat helt att äta kött från vanliga matbutiker. För mig och min familj är det som gäller: Jag vill veta vad det är för djur jag stoppar i tallriken. Vilken sort, del eller beredningsmetoden har nästan igen betydelse längre för mig! Jag vill veta vad djuren fick för mat, vart den har levt sitt djurliv och viktigaste av allt, om den där djurliv var lyckligt. Helst inte äta kött alls än att äta dåligt kött. 
 På Ängavallen slaktar de själva och det är samma person som har tagit hand om djuret som slaktar den.  Efter rundturen fick jag ett fantastiskt god middag där på gårdens egen restaurang. Jag kan bara rekommendera varmt varmt varmt om ni är i trakten att verkligen göra ett besök ditt! De har till och med ett eget bageri där de baka med eget odlade spannmål/mjöl… På surdeg så klart! 
Jag skojade lite med bagarna som jobbar på gården med att det såg ut som att deras grisar hade det bättre och var lyckligare än bagarna som bakar i Skåne 🙂 Det är tufft att vara bagare där nere eftersom det finns bara ett budskap som gäller på hur man bakar surdegsbröd. Jan Hedh har lyckats sprida sina diskutabla tekniker/råvaror och krossat ner allt och alla som har försökt ger sig på något annat. Det verkar nästan förbjudet att vara nyfiken på andras tekniker och vildjästa, misshandlade degar på California Raisins och Manitoba Cream mjöl jäser runt om hela fantastiskt vackra Skåne! Det är tråkigt och tack och lov håller på att vända! Jag skulle vilja göra mera kurser där nere och tyvärr är det inte många bagare som vågar öppna sin dörr för mig… Kom igen, det är helt ok nu att vara nyfiken och det finns inga straff i den skånska lagen för de som vill lära sig lite mer eller lite annorlunda! Ystad? Kristianstad? Någon som vill/våga/kan låna/hyra bageriet 2 eftermiddagar i maj/juni? 
Tillbaka till brödkursen… Vi gjorde vi några experiment och bland annat att bromsa en levain med hjälp av högtryck 🙂 Ett gammalt metod man använde förut om man skulle resa flera dagar med en levain. Det höga trycket under linneduken stoppar PHsänkningen och håller levainen fräsch under flera dagar… 
Här kan ni träffa en underbart Bonde/mjölnare/bagare som heter Per Ola som gjorde en kärleksförklaring till sin Hansavete bröd genom att snitta på en vetekvist. Det är en över ett och halvt års resa för honom att ta sina fina spannmål hela vägen till ett färdig bröd… Så mycket blod och svett så ni förstår att han blev lycklig att få möta ett bröd som bekräfta vilket bra jobb han har gjort hela vägen! 
Titta ordentligt på alla dessa människor på bilden (förutom den där fransmannen på mitten). Det är de som ger oss mat och inte vilket mat som helst: Mat som gör oss friska, starka, glada, mäta och lyckliga! Är för evig tacksam för att ni gör det ni gör på det sätter ni gör det! 
GER FAN BRA BRÖD TILL FOLKET!