Före veckan var jag uppe i Jämtland för att koras Sveriges bästa mathantverkare, det heter Saerimner och organiseras av Eldrimner. Nu prata vi riktigt mat gjord av riktiga människor! Helt fantastiskt var det och mina smaklökar fortfarande vibrerar av alla goda saker jag har fått chansen att äta under dessa dagar!
Saerimner har nu fått nya fina lokaler där de kommer att driva kurser av alla möjliga typer för mathantverkare. Där finns mejeri, charkuteri, fiskförädling bland annat och så klart ett bageri 🙂 Kul! Ser verkligen fram emot att få hålla kurser där… Om jag får 🙂
Under invigningen fick vi upp det där ”jag kommer inte ihåg vad en heter” stor pelare med olika yrke med längst upp bagaryrket självklart 🙂

Där är utsikten från Eldrimners lokaler i Ås! Svårt att klaga eller hur?
Jag var jury på surdegsbröd delen av tävlingen och fick äta mig genom 45 tal olika bröd 🙂 Utseende, smak, doft, inkråm, skorpa… Vi alla i juryn verkligen gick i det lilla minsta detalj i varje tävlingsbidrag för att kora de tre bästa! Svårt var det, verkligen! Det är första året att jag är med då kunde jag inte riktigt jämföra med tidigare SM, men enligt Marqus Östin (jury ordförande) var det högsta nivå någonsin!
Här är Marqus! Nästan lika galen som jag men definitivt lika passionerat i surdegsbröd!
Vissa möte har större betydelse än andra och mitt möte med Marqus var verkligen av de mest spännande typen. Jag hade aldrig träffat honom förut och fattar INTE hur det gick till alltså… Vilken ödmjuk, kompetent och bestämt bagare. Så glad att ha fått spendera så mycket tid med honom under Saerimner och ni kan tänka er att i våra hetsade diskussioner återkom ord som ”mjöl” ”surdeg” ”ekologi” eller ”ascorbinsyra” varje 5 sekunder 🙂
Och prispallen!
För er som är nyfikna på vad Svensk mathantverk betyder kommer jag att vara på Nyhetsmorgon på Söndag och baka ett super gott surdegsbröd som ska serveras med Sveriges godaste ost och chark brickan!
Vi ses!