I år är det  2013 och jag fick det stora äran att få komponera årets Earth Hour bakverken som verkligen har miljöperspektivet i fokus. Mitt förslag är en mördeg bärpaj med lock som man bakar på ugnens eftervärme under 1 timme (gärna under själva Earth Hour).

Pajen är jordnära och opretentiös men smakar gudomligt gott i all enkelhet.

Ingen ström behövs för att tillverka den. Man använder helt enkelt den värme som finns kvar från ett tidigare brödbak , middagens gratäng eller liknande. Degen blandar man så klart för hand så inte heller här behövs någon extra ström.

Mördegen består av stenmalt mjöl av ekologiska spannmål, ekologiska ägg, råsocker, havssalt och ekologiskt smör.

Fyllningen gör man med frukter och bär man har i sin frys. Ta ut bären/frukten från frysen dagen innan och lägg dem i en djup tallrik längst upp i kylen: På så sätt sparar man energi eftersom de frysta bären ”avger” kyla och avlastar själva kylen. Andra ingredienser är ekologiska mandlar, vanilj och ekologiskt citron (på citronen använder man både skalet och saften)


Tips och tricks:

Använd en så tunn form som möjligt! Gärna i tunn plåt/aluminium. Är formen för tjock krävs mycket mer värme för att grädda pajskalet, då räcker det inte med eftervärme.
Återanvänd ett bakplåtspapper och lägg i pajformen. Det gör det lätt att forma mördegen och det går lättare att ta loss pajen ur formen. På så sätt behöver man inte heller ha en teflonbehandlad form eller smörja den med smör.
Till exempel fungerar inte formen på den bilden… Alldeles för tungt och tjockt! Jag testade själv för att se hur det går till men jag lovar att i en sådan form blir pajen inte riktigt klart efter en timme. 

Jag använder en baksten för att göra min ugn effektivare. Det kan till exempel vara en gammal (rengjord) tegelsten. Den samlar upp värme och hjälper till att hålla ugnen varm längre.Använd så mycket ekologiska ingredienser du kan när du bakar pajen.

 Bra tillfället att ta fram sina gamla rostiga pajformar! Jag klä in min pajform med en ”redan använd” smörpapper 🙂 Då spelar ingen roll om formen är lite rostig! 

Mördegen:

80 g äggulor 
160 g råsocker 
200 g stenmalt dinkelmjöl 
25 g skrädmjöl (Mjöl på rostad havre) Kan ersättas med 25 g av mjölet ovan.
5 g bakpulver 
200 g osaltat smör
2 nypor oraffinerat havssalt


Fyllningen:
500 g blandade bär och frukter
60 g råsocker 
Zesten (det yttersta skalet) av en ekologisk citron
Juicen av citronen
En vaniljstång
100 g grovhackade mandlar

Så här gör du: 

1. Ugnen är på 250°C och gärna utrustad med en baksten. Ni kanske bakar ett bröd eller en god gratäng innan, för tanken är att baka pajen på eftervärmen och på så vis spara på energi för själva pajbaket.

2. Sikta mjölet i en stor skål.

3. Låt smöret vara kylskåpskallt och skär det i mindre kuber. Använd händerna och finfördela det i mjölet till ett fint, torrt puder. Detta är hemligheten bakom en lyckad mördeg som bara smälter i munnen.

4. Blanda sockret, saltet och bakpulvret och blanda ner det i mjöl/smörmixen.

5. Separera dina äggulor och blanda i dem med handen tills degen känns slät och fin. Den ska kännas ganska kladdig och mjuk. (Spara äggvitorna i en liten tät burk och använd till något annat, de håller sig i kylen flera dagar och blir bara lättare att vispa!)

6. Ta fram bären/frukterna och blanda dem med sockret, citronzesten, juicen, de grovhackade mandlarna och innanmätet från en vaniljstång (spara skalet från vaniljstången till att koka en vaniljsås eller göra glass).

7. Klä in pajformen med bakplåtspapper som du har klippt lite större än själva formen. Ta det mesta av pajdegen (resten ska användas som ett ”lock” på pajen) och sprid den jämnt i formen med hjälp av dina fingrar. Glöm inte att även göra en liten kant så att det hela ser ut som en pajform. Om det känns svårt kan man ta ut pappret och använda en kavel men då är det viktigt att kyla ner mördegen och mjöla den lite så att det inte blir för kladdigt!

8. Häll i bär/fruktblandningen i pajen.

9. Kavla ut den sista biten mördeg på ett bit plastfilm, lika stort som själva pajen och lägg den som ett lock på pajen. Det gäller att vara lite snabb och på samma sätt som för formen kan man stoppa degen i kylen en liten stund om man tycker att det är svårt.

10. Ta bort plasten och stoppa in pajen i ungen. Öppna ugnsluckan så fort så möjligt för att inte förlora värme. Stäng sedan av ugnen!

Servera pajen med lite vaniljglass eller en liten klick vispgrädde… Ekologisk så klart!

En till grej jag gjorde för Earth Hour är att göra en lite galet utmaning 🙂 Kolla länken och häng med mitt utmaning så ni får ser mig baka surdegsbröd med en gigantiskt stenugn mitt på Sergels Torg! 
Spread the words och dela gärna länken på din FB, Twitter… Jag utför mitt utmaning BARA om ni kan vara 1000 personer som lovar att knåda per hand och stoppa sin assistant i skrubben! 
Stay tuned! Snart kommer en liten film om det hela!