En mjöl säck från Tevekvarn! 
Tevekvarn i Järvsö har jag spånat sen väldigt länge och bakat med deras mjöl sen jag var på besök på Mattes bröd i Ockelbo. Det är en fint liten kvarn med både vals och sten som drivs av Anna och Jonas. 
Som de flesta av detta typ av kvarnar är Tevekvarn vattendriven. 
Vattenhjulet som, tack till vattens krafterna kunde driva stenarna förut är nu borta och ersättes med en turbine som producera egen ström istället och försörjer kvarnens strömbehovet… Och tydligen lite till som säljs som ”grönel”till elbolag! 
Här är det en stor sikt som separera mjölet som är tillräckligt finmalt från den som behöver malas mera och som skickar dessa tillbaka in i valsarna. Det finns också en riktigt fint gammalt stenkvarn de använder för att göra grahams mjöl, korn mjöl och fullkorn rågmjöl. 
Tevekvarn är en riktigt fint kvarn även om den inte har alla förutsättningar jag brukar föredra i en bra kvarn”. Jag ska försöka förklara varför: 
Jag gillar mest stenmalda mjöl före valsade och det, för flera anledningar jag inte fördjupa mig i idag. MEN, vetemjölet jag fick med mig var bland det absolut bästa på ”valsvägen” jag hade bakat med! Kan det vara pga att kvarnen är utrustad med gamla maskinerier eller kan det vara resultatet av det legendariska arbete Jonas (gamla Jonas mjölnaren, inte Annas :)) gör där… Troligtvis både och! Som jag har sagt det förut här: För att mala mjöl krävdes en hel del kunskaper och kunskaper gör skillnad! There is a man behind every machine! 
Jag föredra i min bakning ekologiska mjöl eftersom jag vet idag mängden kemikalier som besprutas på konventionellt spannmål där ute på åkrarna… Tevekvarn, maler bara konventionellt, närodlat spannmål och gör det med god samvete. Varför? För att de har starkt förtroende för sina bonde som säger att de odlar utan att bespruta, eller rättare sagt, besprutar bara när och där det behövs! Allt är inte svart eller vit i dagens situationen. Vi är på en mellanting period där visa ekobonde fuskar genom att bespruta lite hit och ditt, om det behövs och visa konventionella bonde sköter sig exemplariskt och inte besprutar alls men bara inte orkar ta sig genom det enorma byråkrati kring KRAV märkningen. Utan att nämna att många ekoåkrar har i närheten konventionella åkrar som besprutas och där alla kemikalier ta sig genom både luft och grundvatten… Inte svart eller vit men mer ljusgrå eller mörkgrå… 
Gud vad jag önskar att ekologin inte fanns alls! Att alla skull bara ”odla fina grejer” i basta! Nu överdriver jag lite men det är så det känns ibland och det gör mig riktigt förbannat!
Allt har varit ekologiskt för inte mycket mer än några decennier sedan… Ordet inte ens fanns då. Ekologin har blivit ett lösning för att rädda det våra förfader lyckades sluta lita på och som fungerade så himla bra: Naturen och krestloppet! 
För de flesta ekobonde (inte alla för att jag har flera fantastiska exempel av bonde som drivs av sund förnuft) är det ju ekonomin som styr, inte suget på att göra det rätta bara! 
Vi måste aldrig glömma att VI är ansvariga för hur det ser ut ute i det svenska lantbruket och om VI vill att det ska förändras ska inte vänta till någon slags politiskt beslut, för att det kommer aldrig att ske! Det är ni, vi som kan göra skillnad genom att använda vårt kraftigaste redskap: Konsumentmakten! Man får sitt röst hört vid varje köpbeslut och många, tror jag, tänker inte alls på det! Att handla mat är som att rösta! 
Tillbaka till Tevekvarn… Jag tror på att det är bra att det finns olika typer av bra kvarnar i dagens läge därför gillar jag Tevekvarn! Mjölmarknaden är priskänsligt och dessa typer av ”bättre” mjöl, inte bästa, men riktigt bra ändå, kommer att få flera bagare att tänka sluta använda sig av industriella mjöl laddat med tillsatser. Ner marknaden är redo, kan man göra rent kvarnen ordentligt och börja mala ekologiskt… Med eller utan märkning! Så enkelt är det! 
Det är ett grymt första steg att baka utan tillsatser och jag uppmuntrar alla bagare (och hemma bagare självklart) i hela landet att testa baka på… bara mjöl: Det är som en ny värld som öppnar sig! Våga testa och tveka inte höra av dig om du behöver råd eller tips! 
Jag avslutar dagens inlägg med en oseriös bild på galna jag som hoppar av glädje för att jag fick chansen att vara i Järvsö och baka gott bröd med fantastiska människor!