Det var en söndag med lite vårtecken…
och massor med fina blommor! 
Överallt 🙂 
Söndagens teman var ”brödet alla barn älskar” 
Ja, det är så här, att även mina barn ibland fråga efter ett mjukare surdegsbröd, lite sötare, lite fettare… Jag är en snäll pappa då gör jag som de säger… Ibland 🙂  
Här kommer ett super bra recept för att baka super goda hamburgarebröd, korvbröd eller helt enkelt en stort formbröd att rosta på till frukosten. Receptet går bra att göra på både surdeg eller ekologiskt  jäst. Upp till er vilken metod ni använder.  
Recept: 
Som vanligt, att använda sig av ekologiska ingredienser är inte bara bäst för samvete men också för smakens skull!

5 dl mjölk (så fett så möjligt) 
750 g stenmald siktad vetemjöl
20g havssalt
50g honung
1 ägg
100-200g friskt bubblande surdeg (kan uteslutas men då måste man ha 1 dl extra mjölk i degen) 
10g ekologiskt jäst (kan utesluta om man vill jäsa brödet bara på surdeg) 

Metoden: 
Alla ingredienser ska vara rumstempererade! 
Blanda i alla ingredienser i en djupt skål och rör med en hand tills det har blivit ganska ihop. 
Alla olika mjöl suger in vätska olika och det är viktigt att kontrollera texturen på degen innan autolysen: Är degen för lös> lite mera mjöl. Är degen för hårt> lite mera mjölk! 
Täck skålen med en fuktig köksduk och låt den Autolysa 1 timme (Autolys är ett viol moment innan själva knådningen som tillåter mjölet att absorbera mjölken ordentligt). 
Ta ut degen från skålen och ställ den på en ren bänkbord. Knäda degen någon minute per hand och låt den vila 15 minuter till under samma fuktiga duken. 
Dela degen i små bitar. Jag väger själv hamburgarebröd på 90 g korvbröd på 70g och för en formbröd är det beroende på hur stor formen är. Det är det som är bra när man gör själv… Man kan välja storleken precis som man vill! Till ex: Jag gillar när brödet är lika stor som korven 🙂
Forma degen efter önskar form och eventuellt pensla lite vatten på toppen och doppa de i din favorit fröblandnig. 
Låt dina bröd jäsa i avstängt ugn mellan 30-35°C och ganska fuktigt (Använd en blomstersprutare) 
Låt de jäsa till dubbla storleken och baka dem på 220 °C till de har blivit gyllenbruna.  
Med jäst kommer det ta 2-3 timmar för de att jäsa och med surdeg 8-9 timmar. 
Jag hade med mig fantastiska korvar från Åre Chark & Deli! 
Som jag skrev på bloggen tidigare är Marias korvar de absolut godaste jag har någonsin ätit! Helt naturella… Alltså bara kött från glada djur och mycket kärlek… Inget annat! Underbart! 
Et voila resultatet! 
Korv med bröd man kan kalla för korv med bröd! Till och med ketchupen gjorde jag själv. 
Jag inner inte skriva mera idag men återkommer med recept till ketchupen och några flera bilder från söndagens program!