Min lingon bröd…Alldeles nyfödd!
Kampen mot brödindustri fortsätter! Jag skulle verkligen vilja att man skulle ge tillbaka sitt status till det goda svenska brödet. Och nu jag menar det riktiga svenska brödet, inte plastpåse/industriellt/laddat med tillsatser bröd så klart! Jag menar det goda grova brödet med massor med rågkärnor, skogsplockade bär, melasse, smör och som jäser på surdeg! Jag blir så irriterade när jag pratar med svenskar som säger att Sverige inte ha ngt brödkultur… Det är faktiskt inte sant! Det som är sant däremot är att det Svenska bröd kulturen har verkligen fått ett smäll de närmaste decennier…Tack till bröd industrin!
Ja, industrin har fått genom åren yrkesbagarna att baka precis som de för att fortsättningsvis kunna säga att de bakar precis som yrkesbagarna! Snyggt alltså!
Idag ska jag ta en riktigt klassiker: Pågens lingon grova!
Det är min första provbak och jag är jätte nöjd med resultaten faktiskt. Jag försökte inte kopiera Pågen och matcha deras smak, utseende och recept men istället försökte fokusera på ”lingon” och ”grova” och så klart ”kärlek” eftersom de, på Pågen påstår att kärleken finns i deras bröd, var det extra viktigt att jag själv skulle inte missa den 🙂
Så mycket kärlek kommer det att blir, jag lovar!
Ett bra lingon bröd börjar med fina lingon!
Jag gjorde en skållning med Orgakvarns fina krossade rågkärnor och efter det, blandade i mina fina lingon.
Här är recept till min grovt bröd med lingon och kärlek: 
 
-375g krossade kärnor (jag hade Orgas men det funkar bra med andra sorter)
-2,5 dl kokande vatten
-Jag skållade kärnorna med vattnet och låt det hela jobba under ungefär 30 minuter.
-Jag blandade 500g fina lingon, 75g havssalt och 100g moscovado socker.
-Rörde lite med en träslev.
-Jag kontrollerade att temperaturen på min mix var inte över 45°C (Ja, man vet ju att surdegens fina mikroorganismer dör om t°C överstiger 50 °C) och blandade i runt 300-500g friskt och bubbligt surdeg.
-1 liter ljummet rödmjölk (samma regel här… Inte över 45°C)
-500g stenmald rågmjöl
-1000g vetemjöl
-Jag gjorde en deg av det hela och låt det vila i 30 minuter (kort autolys)
-Knådade degen 30-40 varv och sen låt det vila i en låda tills den blev dubbelt så stort. För mig tog det runt 3 timmar.
-Jag delade min deg i 3 jämna bitar, formade dem och bäddade dem i tre rottingkorgar.
-Jag stoppade mina 3 bröd i en Matröjska låda (fd babuska :)) och låt dem jäsa under natten.
-Jag snittade de…
-Bakade de direkt på stenen på 235°C under 50 minuter.
Et voila!
Vad gott det blev! Lite smör och lagrad ost på det där!! KÄRLEK!!
Jag tycker att ni alla som tycker om bröd och bakar hemma ska vissa Industrin hur man bakar bröd med bra råvaror, kunskaper och kärlek för att jag tror att de har glömt hur man gör!