Förra torsdagen satte jag mig på en Skogaholmslimpa, framför 100-tal journalister, mitt på en presskonferens… 
Det blev skandal så klart och min mailbox blev ganska direkt laddat med upprörda reaktioner! Jag har svarat till alla och, med tanke med att ingen av de som hade mailat svarat tillbaka, konkluderar jag att de var nöjda med mitt svar! 
Det vanligaste kommentar var: Hur kan man behandla mat på det sättet?  
Först vill jag lugna ner allihopa genom att berätta att efter jag satt 30 minuter på limpan tog det ungefär 10 sekunder för den att återfå sitt befintliga form! Så inga skador alltså! 
Sen har jag hört att några fina barn som var på tillställningen vid Sverige Radio var kloka nog att, istället för att äta detta hemska industri påsebröd, gick de till det närmaste vatten och mattade några ankor med det (som tur kan jag tänka mig att dessa ”parkankor” kommer aldrig att hamnar i någons tallrik, så igen… Ingen skador!).
L’objet du crime! 
Jag hoppas att alla förstår att jag inte satt på ett Svenskt bröd utan ett industribröd och att, ja, det blev en Skogaholmslimpa men att det hade lika mycket kunna blivit en Pågen, Fazer, Schulstad, La Casita, Vivels, Europabagarn…(listan är lång) eller Deli-France, United Bakery limpa… Och då hade jag suttit lika bekvämt under presskonferensen! 
Konstigt nog är det ju att de flesta Svenskar är rätt kära i dessa bröd. Det är inte alls sällan att jag hör om gamla minnen på hur fantastiskt gott det var att doppa i ett glass varmchoklad en skriva Skogaholmslimpa (förlåt men nu får det vara de igen…) toppade med smör (läs margarin) och leverpastej eller bara ost.
Mitt bästa råd är: Testa igen nu, när du har blivit vuxen och känn om det är fortfarande lika gott som det var då! Jag lovar att de som gör det kommer att få en riktigt överraskning. Ungefär som jag när jag tittade igen efter 26 år filmen ”la soupe au chou” med Louis De Funès, och fick en riktigt smäll över hur dåligt den egentligen är! Fast i min minne som 10-årig var den en mästerverk! 
Ja, jag har en scoop: Alla sådana bröd bakas inte på samma sätt idag än de gjordes för 20 år sedan! Allt har förändrat: Inte samma råvaror, inte samma metoder och definitivt inte samma intresse i att göra gott bröd för det goda brödet skuld! Idag handlar om produktivitet, marknadsanpassning, logistik, etc… Men framförallt, LÖNSAMHET! 
Vad är man inte bered att göra idag för pengar alltså?? Förgifta sakta men säkert det fina Svenska folket och förstöra ett livsmedel som har varit fondationen av vår kost under mer än 2000 år?

En liten film om hur det bakas med kärlek i en fabrik!

Pågen tydligen tog bort filmen ovan… Här kommer en annan film!

Bakat med kärlek eller hur!
Finns säkert några här som samtidigt som de läser mina ord håller i sitt hand som nattmacka en skriva av det berömda lingongrova från Pågen… Brödet som ”bakas med kärlek” och som gör det helt utan hjälp av en människa (jag undrar förresten hur det går till)… Ni som gör det borde veta att i ett helt bröd på 1/2 kg finns det inte mer än 7.5 gram lingon! Verkligen inte värt att det kallas för lingonbröd eftersom de 4 stora lingon som är illustrerade på förpackningen är ju de endaste som finns i hela brödet. Och nej, det är inte färska nyplockade lingon från det fina smaålandska skogen (som vår kära lantbrukminister Eskil säger) som strös fint över degen men någon slags lingon ”massa” som inkorporeras av en maskin under det intensifierade knådningen på hög hastighet och under skyddat atmosfär. Hemsk eller hur? Men tydligen går det bra för de ändå! 
De finaste lingon! De där plockades i skogen! 
Vad har hänt av den tiden när ”köpebröd” var fortfarande synonymt med gott o bra bröd? Varför måste vi krångla till så mycket med naturen? Varför är man bered för vad som helst för att lura konsumenterna? Varför har man förstört vår lantbruk på det sättet?
Istället för att försöka förstår och analysera dessa frågor, gjorde jag ett val för länge länge sen. Ett val som gjorde mig till det jag är idag: En stolt surdegsbagare som blanda bra mjöl med havssalt och det finaste vatten, gör det på ett helt naturligt sätt och förvandla det till en underbar deg som i sin tur, med hjälp av surdegen kommer göra det godaste och hälsosammaste bröd. En surdegsbagare som bakar med äkta kärlek och inte sådana ”låsas” kärlek som trycks av en maskin på en plastpåse. En surdegsbagare som bryr sig om naturens regler, de reglerna som tog flera miljoner år att skrivas. En surdegsbagare som kommer aldrig att ge upp för det han tror och som kommer aldrig att sälja sin själ! 
JA, Jag satt på en limpa bara, inte två eller tre… Bara en och jag hoppas att det hederliga stackars limpa som satt så fint under min bagarrumpa kommer att få några att öppna ögonen och inse att vi kan inte fortsätta så här och såga granen vi sitter på.

Vive la revolution, vive le pain! 

Ps: Ska sätta igång en tävling om just lingongrova och sirapslimpa… Stay tuned!