Surdegen jag matade i morse är nu redo att skapa sin första deg. Det tar några veckor till med matande och bakande för att få en ”vuxen” surdeg med alldeles subtila aromer och balanserad flora. Jag valde att baka ett väldigt enkelt ljust bröd men jag har inte bestämt formen på den ännu.
Så här gjorde jag i alla fall:

La
Recept:
1 liter vatten
1300g vetemjöl (Orga)
300g durummjöl (Limabacka)
45g sel de Guérande (grov havsalt)
Och så klart 300g av min nyfödda surdeg!

Jag blandade först 2-3 minuter och lät degen vila under 1 timme. 
Tillsatte sedan saltet och körde sakta i ungefär 10 minuter.
Lät degen vila 10 minuter till och blandade 5 minuter till, en aning snabbare. 
Så här ser min deg ut i skrivandets stund.
Jag ska låta den vila under cover av en duk i 2-3 timmar innan den bäddas i en tätt låda och fortsätta att jäsa i mörkret av min kylskåp… ett luft tätt miljö under natten (jag ändrade min plan eftersom det blev ganska kallt i mitt kök och temperaturen ute blev runt 12°C) för att degen inte torkar.