Dagen Pella kom till vårt hem för snart 3 år sedan, var hon inte större en ett litet ägg 🙂 Här får ni träffa Pella, min léopardsköldpadda!
För mig är sköldpaddan en symbolen av allt jag inte är. Hon är min absolut motsats och varje gång jag titta på henne blir jag inspirerat… Lite som att hon visar mig vägen till det inombords fred, visdom och klokhet! 
Det var så klart inte ett slump att Olaf Hajek använde Pella som model för detta målning som illustrera surdeg vs jäst i min bok… 
Prata om surdeg…
Ni har säkert sätt dem där små gula burkarna på mejeriavdelningen. Surdegar på burk från jästbolaget! Jag hade mer eller mindre lovat till mig själv att jag skulle inte bryr mig och inte ens skriva om det på Brödpassion, Ja litade på att ni, alla där ute skulle ha tillräckligt med medvetenhet (menar common sense men hittar inte det rätta ordet) för att förstår att detta är ett gigantiskt haveri! Det stå ju på locket! ”Glöm inte jästen!” 
Hur som helst, om jag skriver om det idag är för att för några dagar sedan kom en till mail från en läsare som fråga om den lilla burk är surdeg på riktigt och om den hade eget jäskraft ifall man skulle utesluta jästen… Jag hann inte svara henne tillräckligt snabbt och hon tydligen bestämde sig på att testa ändå innan att få lyssna på min expertis. Resultaten blev så klart 2,6 kilo deg som aldrig jäste och som efter 3 dagar av koma gick i komposten! Det gör mig riktigt förbannad… 
Är det riktigt surdeg i burken? Svaret är NEJ! Den har ingen egen jäskraft… I det bästa fallet kan man göra en ansiktsmask med den!  
Vad kan vi göra åt det? Förutom om att prata om det brukar jag vända burkarna upp och ner i affärerna 🙂 Det är lite av en protest mot lögn och ivrighet! Testa själv, det är jätte skönt och jag jag känner så mycket lättare efter jag har vänd upp och ner några burkar 🙂 Alltså, vänd en burk och gör världen till en bättre plats!