Nu har jag precis kommit hem efter några dagar på ett alldeles nyöppnat vedugnsbageri i en liten by utanför Linköping. Bageriet heter Boställets bageri och är byggt i en gigantisk lada. 
Här är den fantastiska vedugnen jag fick chansen att baka i under 3 dagar! 
Här är det Karin som äger och driver bageriet med hennes man Ulf. De är båda agronomer från början och omskolade till bagare för att leva deras livs dröm: Baka surdegsbröd i en vedeldad ugn!
Baksidan av ladan… Inte så intressant bild men jag tycker om den ändå. Alla skuggor är traktorer, skörde maskiner och ved till ugnen. 
Varje kväll måste man väga veden man ska lägga in i ugnen för att det ska bli garanterat rätt temperatur på morgonen. Det är ren konst att baka med vedeldade ugnar!
Vi bakade olivbröd med trädgårdens rosmarin. 
Och det finaste surdegsbrödet!
Vaniljbullar på surdeg som jäser under natten i rumstemperatur: Miljövänligare, nyttigare och så klart mycket godare! 
Jag är riktigt imponerad av människor som vågar satsa på det sättet i bröd hantverket. De inte bara återupplever ett fantastiskt yrke utan också lyfter landsbygden genom att skaffa en träffpunkt för alla. Hela dagen droppade det in folk för att köpa surdegsbröd, bullar eller bara för att ta en kopp kaffe på vägen. De åker också runt och säljer bröd på marknader (Här och här, imorgon lördag). Kolla gärna Karins blogg här
En liten grej som bekymrar mig just nu är att alla bagare jag besöker äger sådana där rotting jäskorgar (typ sådana). Det verkar som att flera kända bagare predikerar runt om i landet att dem ska vara super bra men jag tycker absolut inte det! De kanske fungerar bra när man har jäst i surdegsbrödet (fy!) men mina degar fastnar som bara den i dem! För mig som väljer att enbart jäsa mina surdegsbröd på surdeg (detta låter riktigt korkat att skriva men…) föredrar jag istället korgar inklädda i linne!
Tack Bakers för lånet av bilden! 
Jag fick ett återbud till morgon dagens surdegsbrödkurs(2 dagars kurs) ! Om det finns någon som vill/kan hoppa in är det bara att maila till: kurserbrodpassion@me.com