Den här boken är min kärleksförklaring till bra, näringsrik och god mat. För även om jag i första hand är konditor och bagare som brinner för bra bröd och bakverk älskar jag också att förädla råvaror till mat. När jag för ungefär tjugo år sedan på allvar kom i kontakt med kockyrket hängde det samman med en bageribransch som var i förändring och som i mina ögon fullständigt havererat. Där var tillsatser i stället för äkta råvaror, och handens skicklighet betydde mer än kvaliteten på råvaran. Det var en bransch som inte gick ihop med mina värderingar, och jag blev modstulen och ledsen när jag såg att många professio­ nella bagare hade tappat kontakten med kärnan i hantverket, nämligen att förädla spannmål till bröd. Men parallellt upplevde jag att vad många bagare hade tappat hade många kockar i stället förstått. Jag började tillbringa mer och mer tid i olika restaurang­ kök. Även om syftet i första hand var att hjälpa kockar att förstå vikten av bra bröd så lärde jag mig mer och mer om matlagning.

I dag har jag svårt att separera bagaren i mig från kocken. För mig är mat och bröd en helhet. De kompletterar varandra, och både när jag bakar och lagar mat försöker jag göra vad jag kan för att lyfta fram råvaran framför mig. I mina ögon är det just förädlingsteknikerna som utmärker det franska köket – att förstå hur en råvara fungerar, att se dess unika egenskap och att göra allt för att lyfta fram det bästa i den.

Länge gick min inställning och mitt ständiga ifrågasättande totalt mot strömmen. Passionen, nyfikenheten och kraften att våga gå min egen väg utan att bry mig så mycket om vad som är trendigt eller vad andra tycker har jag nog mina föräldrar att tacka för.

Mamma och pappa har alltid strävat efter att leva i ett slutet kretslopp i samklang med naturen och med fullständig koll på alla delar i matlagningen – från framställningen av en råvara till förädlingen av den. De har visat mig vikten av respekt för det som jorden ger oss och hur man med kunskap kan omvandla råvaror till ren och näringsrik mat som ger fantastiska smakupplevelser.

I den här boken har jag återvänt till mitt hemland Frankrike och mina föräldrars kök i Rochefort. Där, bland grytor och kastruller, har jag skapat recept på mina favoriter från det franska köket. Jag har anpassat rätterna efter min kunskap, mina värderingar, mina smaklökar och de fantastiska råvaror som man kan hitta i Sverige i dag. Jag hoppas att du kan ta dessa recept till dig – antingen precis som de är eller, om du är modig och känner dig inspirerad, göra dem till dina egna rätter baserat på dina värderingar och din kunskap. ❤️