Mmmm… Vad gott det är med surdegsvåfflor! Hugo gillar de som bäst bara med lite florsocker på!
Det är våffeldag på söndag! Ja, jag vet att våfflor inte kommer från Frankrike utom Belgien… Men det är ändå jätte stort i Frankrike! På franska heter våfflor ”gauffres” och brukar serveras nygräddade med ”crème Chantilly” och chokladsås eller sylt. Crème Chantilly är ett slags lätt vispade grädde men lite florsocker och vanilj i.
Surdegbagare som jag är, var jag tvungen att så klart jäsa mina våfflor på surdeg istället för jäst eller bakpulver: Det blir så så så mycket godare!
Här är min recept:
300g vetemjöl

5g havssalt
60g socker
150g ägg (3st)
200-300g bubblande frisk surdeg
5 dl ljummen mjölk
100g smält, osaltat smör
1 vaniljstång, bara frön

1- Smält smöret i en kastrull med mycket låg värme.
2- Blanda in mjölet, saltet, vaniljfrön och sockret i ett skål och knäck dina ägg i skålen.
3- Vispa och stoppa i lite ljummet mjölk peu à peu tills man får en slätt smet.
4- Vispa i surdegen och sist det smälta smöret.
5- Täck smeten men en köksduk och låt den jäsa under 4-5 timmar i rumstemperaturen.

Min våffeljärn är grymt!
Jag brukar pensla smält osaltatsmör i min vaffeljärn så de inte fastnar!

På söndag kommer jag att hålla ett litet framträdande på Sturegallerian. Jag ska baka fina surdegsbröd i en stenugn och knåda några degar per hand:) Ni är jätte välkomna att komma förbi och knåda på lite med mig om ni känner för det.
Tyvärr samma dag kommer Kungsörnen att marknadsföra sin skitvåffelmix (i ett ord!) Så det gäller för er att slaloma mellan alla skitvåfflorna och komma till mig längre in i Sturegalerian:))
Vi ses!
Ps: Har du ingen surdeg hemma kan du ersätta den med 1 dl extra mjölk och 10g jäst.
Ps2: Pratade nu med Peter (nya ägaren på Petite France) och han ska få låna min grymma våffeljärn på söndag och göra våfflor enligt min recept på PF!