Idag är det ganska högtid att prata mandelmassa! Snart är det semmeldags och vad vore en surdegssemla utan riktigt bra mandelmassa?

Min Modo är ”varför ska man köpa färdig när man kan egentligen göra det själv!” Det är alltid godare, billigare, roligare och sist men inte minst: Då kan man ha koll på råvarorna som används!

Så hur gör man mandelmassa då? Här kommer mitt recept:

Hela mandlar av 1 sort eller flera, 40 graders varmt vatten, och en eller fler goda socker…

Lägg mandlarna i en bunke och häll över varm vatten till dem täcks, och lite till… Ja, de kommer att dricka upp en hel del vatten så hellre för mycket än för lite vatten! Lägg på ett lock och låt stå i rumstemperatur över natten.

mandelmassa

Här på bilden ser man mandlarna efter blötläggningen. Jag blandade 50/50 med Marconamandlar och Valenciamandlar. Den ena med skal på eftersom jag inte tycker om ”vit” mandelmassa.

Nästa steg är att sila bort vattnet mandlarna inte drack upp (avrinningsvattnet kan sparas till att blötlägga en müsli till ex eller drickas upp. Alltså bara om nötterna är ekologiska, annars låter det korkat att stoppa i sig bekämpningsmedel och kemikalier). Väg mandlarna efter blötläggning (de väger nästan dubbelt så mycket som de gjorde före blötläggningen) och väg upp precis lika mycket socker som ska blandas i (på bilden är det cassonade socker som jag tycker är gott) eller mer, eller mindre… Hur mycket socker och vilken socker man har i massan är ju en smaksak. Har man lika mycket socker som mandel då kan man säga att mandelmassan är 50 % frukt. För den delen kan man också blanda i lite honung om man tycker det, eller inget socker alls om man inte tycker om socker (men då är det inte riktigt ”mandelmassa” längre, lite mer av en mandel ”kräm” typ 🙂 )

mandelmassa2

Nästa steg är att mixa det hela i en snabbhackare tills konsistensen blir ganska slät. Här igen är det en smaksak. Et voila!

mandelmassa3

Man har en fantastiskt god grund mandelmassa!

Nu har ni en hel värld av massa att utforska och känn er fria att experimentera. Det blir ALLTID gott oavsett vilka nötter eller socker man använder! Testa att göra samma men med valnötter eller hasselnötter eller pistach eller pekan… Haaaaaa! SÅ GOTT!

GLÖM INTE bara att squeeza i blandningen på slutet en ½ citronjuice eller en ½ passionfrukt för att få in lite syra och den där magiska nypa havssalt som väcker upp alla aromer!

En tips för just semmelfyllning är att grovhacka saltade/rostade goda mandlar och blanda in dem! Det är alltid bra med lite tuggmotstånd och crunch. Och självklart spädda ut massan med mjölk, eller grädde eller varför inte en mörk öl så mandelmassan blir len och krämig. Men det tar jag upp igen snart när jag lägger upp recept för min surdegssemla snart!