malaga

Som sagt var jag och Malin i Málaga för en långhelg förra veckan. Så himla bra var det även om 3 dagar går väldigt fort. Här ser ni solnedgång från stranden.

malaga (1)

Málaga är en otroligt vacker stad med flera matmarknader. Här är den fantastiska fasaden av Mercado de Atarazanas, mitt i stan. Verkligen värt ett besök och öppet måndag till lördag.

malaga (6)

Jag hyrde en 100% elmotocykel för att kunna hänga med Malin som cyklade alldeles för fort och långt för mig :). Tyst, smidigt, enkelt och så klart utan luktande bensin och motorljud blir naturen så mycket vackrare! Körkänslan var helt sjukt, kan starkt rekommendera 🙂 Vi körde mer eller mindre 25-30 mil totalt på 2 dagar upp till El Chorro, Antequiera, Pizarra och mot Nerja. Kanon vägar att cykla om man gillar berg, naturen och vackra utsikter 🙂

malaga (9)

Vi körde upp i berget och det var så vackert! Längst upp till höger ser man Málaga efter en 20 kilometers uppförsbacke… För mig var det lugnt men Malin fick kämpa på för att komma till upp till 1000 meter över havsnivån. malaga (11)

Heja heja!

malaga (10)Andalusia är ganska torrt för övrigt men när man kör några mill norrut då finns det rätt mycket vatten och grönska. Bergen Sierra Nevada gör att klimatet blir otroligt lämpligt inte bara för olivträd och citrus men också för spannmål. Här hittade jag ett fällt planterade av blandat havre, dinkel, vete och gräs med ett gäng kossor i… Spännande!? Undrar varför de gjorde så… Vad säger ni lantbrukare där ute? I Málaga trakten produceras väldigt goda vita viner men också den kända vino de Málaga, ett sött vin gjort på druva Pedro Ximénez och Moscatel, kanon som aperitif med några saltade/rostade mandlar och gröna oliver!

 malaga (3)

Alltså kolla hur lång spannmålet har kommit i början på maj… Helt sjukt!

malaga (2)Och citronerna! Lite avis blir man men men… Jag älskar ändå klimatet vi har i Sverige med tydliga säsong- och temperaturändringar.

malaga (5)

Kolla på fröställningen på en blomma som liknade en maskros! Helt gigantiskt 🙂

Ja, så häftigt var det att åka tillbaka till Màlagatrakten efter så många år. Maten vi åt varje gång vi stannade var helt fantastiskt men tyvärr hittade vi absolut inget bra bröd 🙁 Hotellfrukosten var katastrofalt dåligt och det vi gjorde var att smita ut och sätta oss på en traditionell ”cafeteria” där man fick gott kaffe och en typiskt macka som heter ”bocadillo á la Cátalana”. En fluffig baguettetyp bröd som man först rostar, häller över en massa fruktig olivolja, sen skrapar man vitlök på den, sen skrapar man en solmogen tomat, sen fyller man den med Jámon de Serano och sist lägger macka i en klämgrill i någon minut… Så gott även om den typ av bröd inte är mina favoriter… Nästa gång kan jag lovar att jag ska ta med mig eget bröd och den där mackan kommer att bli FYRVERKERI :))

malaga (7)

Det godaste vi har ätit var faktiskt så enkelt som en naken helgrillad bläckfisk på en olivträdbrasa. Salt, peppar och en massa citron= Magiskt gott!