Välkommen till Stora Råby, strax utanför Lund! 
Som jag skrev sist var jag i Lund nu och hade en kurs för hemmabagare på Brödlabbet. 
Här få ni träffa Caroline, stolt grundare och ägare av Brödlabbet (och som för övrigt är grymt på att dreja som ni ser på bilden).
Som jag skrev förgår har Caroline ett riktigt ovanligt bakgrund för att vara bagare. Hon är från början doktorerat cell-molekylärtbiologiforskare och har spenderat det största delen av sitt liv bakom mikroskop, provrör och skuddat atmosfär… Men när beslutet kom att labbet hon jobbade på i Lund skulle läggas ner tog hon ett beslut som har förändra hennes liv: Hon skulle blir bagare och starta ett eget ekologiskt bageri där nere i Lund!!! 
Jag kontinuerligt klaga på att de flesta bagare i landet inte ha tillräckligt med kunskaper för att kunna praktisera bagareyrket som det ska och att branschen behöver flera pålästa och kompetenta bagare: Här har vi ett perfekt exempel! Caroline var alldeles för smart och väl utbildat för att bli bagare om man skulle tro på de som styr branschen och utbildningarna. Vill ni gissa om hon är en duktigt bagare?!? 
Carolines surdeg väntade på mig… 
Jag träffade Caroline för ganska exakt 2 år sedan. Hon var med en av mina surdegskurser i Stockholm. Ni kan tänka er hur stolt jag känner mig idag att få äran att låna hennes alldeles EGEN bageri under 2 dagar för att göra en surdegsbrödkurs för fina skånska hemmabagare! Vilken resa hon har gjort alltså!
 Jag gillar inte alls dessa spiral-formade rotting korgar (förutom att de är snygga) men med hjälp av linedukar blev det hela smärtfritt 🙂 Caroline hade ett speciell sort korg jag hade aldrig sett förut som var helt släta inuti. 
Duken viker sig och gör varje limpa helt unikt! 
När duken släpper fint är det ett bra tecken att jäsningen gick som den skulle! 
Tack ni alla underbara som var med på kursen! 
Och tack Caroline för dessa inspirerande dagar i Lund! Det var mitt första gång i Skåne (bortsätt från en boksignering jag gjorde före året) och jag blev så himla sugen på att se mer. Så det blir flera besök under våren kan jag lova! 
Ni som bor i Malmötrakten borde verkligen göra ett besök till Brödlabbet: Där hittar man bröd med själ!
Nu ska jag till Umeå och kolla läget lite. Har ni någon tips kanske på bagerier jag borde besöka är alla tips välkomna!
På söndag är det dags för att vara med nyhetsmorgon igen. Jag kommer att baka min miljösmart Earth Hour bakverk och lite bröd också 🙂 Kolla gärna på WWF hemsidan min recept på årets bakverk och du vill att jag ska rulla in ett stort stenugn mitt på Sergels Torg och baka massor med gott surdegsbröd i den som sen delas ut grattis till alla då är det bara att ta mitt utmaning: Du hittar den HÄR!