På söndag var det dags igen! 
Det var i söndags som teman var förvara sommaren i en burk 🙂 Det är så mycket goda billiga frukter just nu att det är verkligen dags att stoppa de i glasburkar för att konservera de under det hela lååånga vintern.

Hela historien började så här… Några solmogna vita persikor. 
Monsieur et madame Jean-Michel Dard som fram till onsdag (15 sept) säljer underbara frukter på Sergelstorg. 
De hade fina pappers påsar också. 
Efter några timmars skärande och skalande fick jag alla mina frukter konserverade. 

Sen blev det en speciell mördeg: En sablé Breton…
Till 1 paj

40 g äggula (ca 4 stycken) 
80 g strösocker (testa med ljus moscovado eller cassonade)

110 g vetemjöl (den dag hade jag en fantastiskt stenmald dinkelmjöl från Warbro kvarn)
7 g bakpulver
100 g rumstempererat osaltad smör 

3 stora nypor fleur de sel (fint havssalt)


1. Sikta mjöl och bakpulver över sockret och vänd in den rumstempererade smöret med fingertopparna tills att degen ska bli torr och lite smulig… Lite som sand!
2. blanda in äggulorna och arbeta degen lite till. 
3. Pudra över lite mjöl och forma degen till en boll. 

4. Tryck ut sablé bretondeg i en pajform klädd med smörpapper och grädda i 140° i 40–45 minuter. Ta ut pajen ur ugnen och tryck till hårt i pajens mitt med en plattbottnad skål eller liknande. Spritsa i vaniljkräm och dekorera med fina frukter. Världens enklaste och godaste paj! 
Färdig gräddat 🙂 
Et voila! Det blev en riktigt god paj! 
Här hittar ni länkarna till alla mina inlägg på TV4s nyhetsmorgon: 
3- Blandade min sablésdeg… Total katastrophe eftersom jag var inte redo och fick komma in 6 minuter tidigare än vad jag hade beräknat. Gör som på recept ovan och inte som på video klippet, det blir så mycket bättre :)) 
På måndag var det Skafferiet på Bern’s Salonger! 
Lite bakgrund för er som inte vet var detta är: 
Skafferiet är En debattscen om matkultur på Berns som lyfter upp, debatterar och diskuterar frågor som rör mat, dryck och ätande i Sverige. På Skafferiet diskuteras mat utifrån ett politiskt, ekonomiskt, etiskt och miljömässigt perspektiv men också med fokus på trender och den gastronomiska upplevelsen.

Grundarna är Per Sturegård: En av Sveriges främsta redaktör inom området mat. Tidigare chefredaktör för Gourmet, nu chefredaktör för White Guide. Har ett oslagbart kontaktnät inom krogbranschen och krogjournalistiken i Sverige och internationellt.

 Anders Rydell: Journalist och författare till ett flertal böcker. Chefredaktör på tidningen Konstnären. Han har tidigare drivit Pressklubben Desken på Restaurang 1900 i Stockholm. 

Och Johan Lindskog: Chefredaktör för tidningen RES Travel Magazine. Tidigare bland annat Plaza Magazine och Habit. Har grundat och utvecklat Bon Magazine, Fotografiska Tidningen, tidningen FARM och TV-formatet Grattis Världen.

Kolla gärna på deras hemsidan här om du vill veta mer om måndagens debatten om bröd! 
Efter debatten gjorde vi som alla ordentliga politiker som bråkar framför kamerorna men sen, skrattar gott runt om god mat och ett glas rödvin om det stackars folket…Hahaha! NEJ så blev det inte, och jag kan lova att debatten tog nya höjder runt om matbordet! Som tur var kom min goda vän Niklas och höjde debatten om industrin VS hantverket… Han hade med sig det Kulinariska geniet Ben Reade, Head chef på Nordic Food Lab i Danmark. Vilken kunnig ung man! För mig som gör allt jag kan och till vilket pris som helst försöker förstå vad är det som händer inne i mitt bröd, var det helt fantastisk att få chansen att ”suga in” så mycket kunskaper som möjligt ur honom! 
Bredvid mig satt Boel Lagerwall från Pågen. Under hela middagen försökte jag att få ur henne några känsliga och krispiga detaljer om hur och varför de gör vissa saker på Pågen men tyvärr fick jag inte så mycket… Det endaste jag fick ur henne var att de ångrade sig att de hotade med advokatbrev (känner igen själv hur detta känns !) för några år sedan, några bagare som hade vågat använda pågens goda namn och sålde bröd som hade bakats med äkta kärlek… 
Trots allt var det modig av Pågen att skicka sin kommunikations chef till första linjen för att debattera om bröd och det känns som att hon gjorde allt i sin makt för att undvika konflikter och håller sig väldigt låg i debatten. 
Jag tycker också att det var synd att SBK och Brödinstitutet inte ville ställa sig upp på scenen och vara med i debatten. Det hade varit intressant att höra hur de tänker framtiden av branschen… De var i alla fall på plats och lyssnade på det vi hade att säga! Hoppas verkligen att dem ta i sig lite och börjar arbetar för att lyfta upp hantverksbageri och sluta privilegiera  de stora jättarna… Hantverksbageri skaffar nya jobb idag och industri sparkar folk så, som vi säger på franska: Il est temps de changer son fusil d’épaule! (Någon som vet hur man skulle översätta på Svenska?)