Bröd och eld! 
Idag fick jag det stora äran att baka bröd hos min vän Niklas Ekstedt. Jag älskar hans mat. Den är opretentiös och riktigt jordnära… Precis som mitt bröd. 
För Niklas är inte matlagning någon slags egotrip och för honom handlar det mest om kärlek. Kärlek för god mat, råvaror och kärlek för människorna som stiger över tröskeln på hans restaurang Ekstedt. 
Att baka bröd i gjutjärn blev ett klart val.
Köket använder ingen ström och allt kokning, bakning, torkning, konfitering mm, görs med ved och med hjälpen av 3 olika tekniker: En Huskvarna vedspis, en Baskisk öppenspis och en vedugn. 
Degen blandades per hand så klart och vi testade lite olika. 
Bästa enligt alla blev en handknådade deg på meteilmjöl och en lång jäsning på 36 timmar! Vilken smak… Rund, djup, aromatisk, komplex men samtidigt väldigt enkelt… Vi eldade samtidigt som vi bakade den och brödet fick ett härligt rökig ton. Niklas blev rörd samma sekund han stoppade brödet i sin mun. 
Brödet är ju det första man får på en restaurang besök! Bra bröd på bordet gör mig lugnt och avkopplade. Bröd är trygghet, bröd är kärlek! 
Tack Niklas och ni alla fina kockar som var med och som lät mig leka med elden!