Måndag: Surdegsbröd kurs del 2… 
Petra fick det helt rätt på en gång!

Vi bakade också några pains au chocolat! 

Och här kan ni träffa hela gänget som var med på kursen! 

I tisdags tackade jag ja till att hålla ett föredrag under brödfestivalen i Historiska Museet.

Det är så bra att det finns folk som engagerar sig (de flesta jobbar ju grattis) i detta och ser till att alla brödälskare får en egen brödfestival i Stockholm. Det är verkligen ett jätte projekt att bygga ihop och tyvärr är det svårt att hitta sponsorer som kan lägga lite deg i det hela… Dem flesta som har den typ av pengar man skulle behöva för att finansiera ett sådant projekt tillverkar skit råvaror i form av pulver, mixer och halv/hel fabrikat…  och inget intresse av att synas i samband med hantverk så klart! 

Mitt bidrag till festivalen får ni på lördag kl 12 i röda rummet! Vi kanske ses där! 

På onsdag: Hamburgare och korv bröd bakning hemma! 

Som ni säkert förstår köper jag aldrig korvbröd eller hamburgerbröd, jag gör dem istället! Det är jätte enkelt och när jag bakar dem gör jag 12 st i taget, låter de blir kalla och sedan fryser jag dem i en plast påse! Precis som korvbrödbagaren gör fast att mina blir goda och nyttiga! 

Recept är enkelt: För er som har varit på kurs hos mig: Använd mitt bröd grundrecept med tillhörande metod (temperatur, surdeg, autolys, knådning…etc), ersätt vattnet med mjölk (inte kylskåpskallt), stoppa i degen lika mycket honung som salt… 

24 timmar i babusjka lådorna, lite formning, några fina sesamfrö på toppen (gärna oskalade) ett par timmar jäsning i den avstängda ugnen… Et voila!

 Torsdag: Anka! 
Ankan hade kunnat stå på måndag också eftersom den börjades då! 24 timmar i havssalt och kryddor och sen 72 timmar i ugnen på 85°C i eget fett… Snackar om slowfood! 
Till ankan gjorde jag potatis ”salardaises” med karl-johan svamp och lite lite vitlök 🙂 
På fredag: Statoil verkligen suger!

Jag vet att jag inte är den enda som har blivit irriterad över deras senaste radiokampanj! Det finns så många sätt att göra bra reklam och jag tycker inte att Statoil har hittat vägen dit… 
Reklam 1
Kvinnlig röst med ljudet av en tupp som sjunger i bakgrunden:
-Vissa går upp halv fem för att sätta en deg och mjöla en bänk så att butiken är full av bröd till öppningsdags
-Vi sätter brödet i ugnen på beställning! 
En kund: 
-Hej, jag har tankat på 4 an… Du också vill jag ha en färsk sub med räkor och ägg.
Kvinnlig röst igen:
-Statoils sub görs på beställning med dagfärska pålägg på nygräddad bröd! 
-Färskare går inte att få!
-Välkommen till Statoil!  
Reklam 2:
Kvinnlig röst med ljudet av en tupp som sjunger i bakgrunden:
-Vissa tror att det färskaste bröd bakas tidigt på morgonen! 
-På Statoil tycker vi att det ska bakas på beställning! 
En kund: 
-Hej hej jag har tankat på 1 :an också vill jag ha en sub med roastbeef och frasig roman sallad. 
Kvinnlig röst igen: 
Vår sub görs med dagfärska pålägg på nygräddat frasig bröd.
-Färskare går inte att få! 
-Välkommen till Statoil!
Det måste vara ett skämt, eller hur?? Som bagare som har gått upp varje morgon kl 3 under nästan 20 år för att ”sätta en deg och mjöla en bänk” känner jag mig riktigt förolämpad! 
Jag köpte några subs på fredag på 3 olika Statoil och frågade lite personalen om den där super färska brödet… Den bakas absolut inte på beställning men däremot stoppas den i mikron i 10 sekunder innan den fylls med det dagfärska pålägget… Dagfärsk betyder gjort idag eller hur?? Tydligen inte för Statoil! Dagfärsk betyder att dem stoppar den i brödet framför dig bara… Pålägget är INTE gjort samma dag… Och föresten att pålägget stoppas i brödet à la minute gör att kunden undviker läsa innehållsförteckningen! Det var länge sen jag hade sett att så mycket skit stoppas i en macka! 
Hur länge till i Sverige kommer man få kalla bake off bröd som stoppas 10 sekunder i en mikrovågsugn för nygräddat eller nybakat?? Vill man att Sverige ska bli ett stort matland i framtiden borde man kanske börja med att visa lite respekt för bröd!
Prata om Matland, passa på att kolla in ett riktigt bra föredrag om just ”Sverige det nya matlandet” från årets kock tävlingen med en grymt bra Tommy M!
Precis som på bilden….NOT!
Jag kom hem skit sur på fredag kväll efter den där statoil historia och för att lugna ner mig satt jag på en jättedeg på 4 liter vatten och 6 kilo mjöl! 
Super saftiga små frallor med sesam och solrosfrö blev perfekta till frukosten! 
Degen gjorde jag med 2/3 del Orga vetemjöl och 1/3 durum vetemjöl från Italien. 

Med min deg bakade jag bland annat dessa 2 fina surdegsbröd.

 Nostalgi snitten 🙂 
I morgon ska jag köra ner till Göteborg och kommer att var där under hela veckan för att hålla flera kurser på både Ester Mossesson gymnasiet och Göteborgs utbildningscentrum (tidigare Burgården).
Så där blir det när man inte hinner med att blogga ordentlig under en hel vecka…