Et voila! Detta är troligtvis det godaste lussekattdeg jag har gjort någonsin!
I år för första gång sen jag har flyttat till Sverige kommer jag inte behöva känna stor press inför Lucia med tusen-tal lussekatter som måste bakas! I år ville jag istället baka den bästa lussekatte det gick att baka till lucia och så klart dela med mig av receptet!
Alla klagar hela tiden på att lussekatterna är torra och det första man kolla är just det… Det är viktigt, till och med för vissa viktigare än själva smaken på lussekatten!
Som startpunkt valde jag en riktigt bra brioche recept mitt. En bra brioche är otroligt saftig och det är den känslan jag ville ha i mina ”perfekta” lussekatter!
Som ni redan vet använder jag inlagt saffran som har marinerat i Cognac och råsocker sen januari. I januari är saffran som billigast och då kan jag köpa den alldeles bästa till ett rimligt pris! Det gör otroligt mycket skillnad när den har marinerat i den söta konjaken! Har ni vanligt saffran kan ni göra en snabb ”marinad” som, trots inte lika bra som min ”1 årsvariant” är helt ok.
Blanda 2 g helsaffran med 20g råsocker och 20g Cognac i en tätslutande liten burk och låt det dra ett par timmar innan du ska baka!
Som jäsnings metod valde jag en pouliche. Det passar riktigt bra till söta bröd, ger otroligt goda aromer till degen och är enkelt eftersom man behöver bara förbereda lite dagen innan.
I en pouliche kommer den första gnistan från en smula jäst. Jästen gör ett slags snöboll effekt, starta en kedjereaktion och sen, låter mikroorganismerna som finns naturligt i mjölet fortsätta jobbet!
Vill du baka den recept men ändå jäsa degen på surdeg kan du utesluta poulichen och ersätta den med 200g bubblande flyttande surdeg.
Jag använder ekologiska ingredienser i mitt recept, det är mitt val… Men bli inte skrämd av receptet för det. Det går bra att ersätta med Oekologiska ingredienser!
Recept:
Kvällen innan: Blanda i en skål 1 dl vatten med 100g tillsatsfri/ekologiskt vetemjöl och en liten liten liten smula färskt jäst. Täck skålen med en köksduk och låt den stå framme vid ungefär 20 °C under natten. Poulichen blir klart efter 12 till 16 timmar beroende på temperaturen. 
Ta ut smöret och mjölken från kylskåpet (dem behöver du rums tempererat sen) 
 
I en assistant, degblandare eller bara med händerna (jag väljer den sista alternativet)
Blanda:
Poulichen som har jäst färdig
550g tillsatsfri/ekologiskt vetemjöl
2,5 dl rumstempererad ekomjölk
220g ekosocker (rå eller vit… Your choise)
1 ekoägg (50g)
10g havssalt
Blanda alla ingredienser i några minuter eller tills dem har kommit ihop. 
Låt degen vila i 30 minuter (autolys) och knåda 5-10 minuter beroende på vilket metod du har vald att blanda din deg med.
När degen ser slätt och fint (den släpper från skålen eller fingrarna) inkorporera saffranen och smöret.
30g inlagd saffran (eller 1-2g saffran)
250g rumstempererat osaltat ekosmör
Blanda några minuter tills degen släpper från skålen eller fingrarna.
Tanken är att smöret INTE ska oxideras genom att blandas för länge eller/och för hårt. 
Låt degen vila i en timme (rumstemperatur) täckt med en köksduk.
Forma degen till 20 små korvar
Forma dina lussekatter.
Låt dem jäsa. Jag använder alltid min avstängt ugn och spraya lite vatten i den så det blir riktigt fuktigt.
Hos mig tog mellan 6-8 timmar för dem att jäsa men detta tid kan så klart variera beroende på temperaturen.
Baka dem på 220 °C under 7-9 minuter.
Tips: Pensla dem med lite ägg vispade med en nypa salt och en nypa socker DIREKT ur ugnen. Den tunna lager ”äggröra” kokar på en gång och gör som ett tätt skikt som håller dina lusseballar saftiga hela dagen!
Lycka till! Och HAPPY LUCIA!!