En fransk/svensk paella!

Det blev olika fiskar och skaldjur istället för kött.
Marinerade tomater ska stoppas i ugnen i ett par timmar. 

I går var det Paellafest i Kungsträdgården och jag blev lite inspirerad.
Som jag kanske redan har berättat förut har jag bott några år i södra Spanien. Det är viktiga år i mitt liv för jag tror att det är där jag blev riktigt kär i den enkla maten som smakar.
Efter en lång arbetsdag, kunde man gå några 100 meter till stranden och hitta en gubbe med en halv oljetank till grill och få de mest smakrika grillade fiskar på ett spett. Det var det godaste som fanns, i all sin enkelhet.
I samma hus där jag borde fanns också ett litet tapas-hak som på helgerna lagade bland den godaste Paellan jag har ätit. De fick färska räkor som fortfarande hoppade i friggolitlådan från kusin Juan. De gjorde egna chorizo, plockade solmogna tomater på väg till jobbet och styckade kaninen och kyckligen à la minute på bakgården!
Många tycker att detta är fruktansvärt men så är det, det är matkultur på högsta nivå och jag lovar att det smakade som inget annat… Gud vad jag saknar det!
Jag gjorde en Paella här om dagen. Jag blev tvungen att anpassa receptet lite efter säsongen och för att den skulle kunna avnjutas av alla mina gäster.
En hel del av gästerna åt inte kött och det gjorde att jag strök både chorizon och kaninen från min ingredientslista.
Maj tomaterna gjorde också sitt… Så långt ifrån mina Spanska solmogna tomater man kan komma! Jag marinerade de med citron zest, torkade chili, timjan, fleur de sel, lite olivolja
och stoppade de i ugnen i 2 timmar på 90 °C. Det koncentrerar smakerna och gjorde ganska stor skillnad, än om jag bara hade stoppat de i paellapannan råa.
Istället för köttet hade jag pilgrimsmusslor, hälleflundra panerat i stenmalt rågmjöl och tiger räkor.