I torsdags blev Jenny och jag bjudna till invigningen av restaurangen Pontus! på Brunnsgatan. Maten var otroligt bra och Pontus Frithiof verkade ha lyckas samla Sveriges vackra, kända och rika under ett och samma tak, under en och samma kväll… Undra vad vi gjorde där 🙂
Som varmrätt fick vi gäddkeneller med hummersås! Så gott…Rätten var perfekt. Lena och smakrika quenelle (på franska) färskpotatis kokta med dill, konfiterade tomater, grillad vårlök och hummersåsen uppe på det hela! Svensk mat i högsta grad. Jag har alltid känt att i Sverige är gädda så underskattat. I Frankrike heter det brochet och betraktas som en gourmetfisk. Jag tror att pga att den är riktigt svår att tillaga inte finns på menyn så ofta. För mig vad denna rätt helt briljant.
I veckan fick jag lära mig lite mer om hur fisk odlas i en så kallad ”fiskfarm” i det stora havet. Det visar sig idag att när man odlar fisk i en naturlig miljö (havet) behövs det ändå 2,5 kg mat för att producera 1 kg fisk och eftersom maten (fiskar) är så dyr, har man börjat mata fiskarna med annat än den naturliga, vanliga maten.
Det låter helt sjukt men ja, de matar fiskarna med kyckling rester! Ben, skinn, fjädrar och innälvor från kycklingar, pressat till pellets…  Det låter inte så smart med tanke på hur det blev för 15 år sedan när kor matades med kött! Mata fiskar med kyckling… människan har vi blivit helt galen, inte bara kossorna!
Heja gäddan säger jag! Och tack Pontus för ett super lyckad kväll.