Stockholm 1935

Välkommen till Bostadsföreningen Fågelbärsträdet – Stockholms första kollektivhus

Sedan Stockholmsutställningen 1930 har vi arbetat med utformningen av detta ultramoderna hus som skall svara till den nutida arbetande människans behov.

Tänk att kunna ägna sin tid helt och fullt till sitt yrke och välbehövliga rekreation. I huset på John Ericssonsgatan 6 är det nu möjligt.

Vi erbjuder avlastning i hemmet med de annars så tidskrävande och tunga hushållssysslorna. Grundtanken är att det inte längre ska vara något hinder att båda makarna i ett äktenskap arbetar.

För att infria denna tanke har arkitekt Sven Markelius ritat detta funktionella hus där bottenplan erbjuder daghem, mejeributik samt en restaurang som drivs av föreningen. Samtliga längenheter är förbundna till restaurangen med en mathiss där det enkelt går att beställa vällagad och kostriktig mat. Menyn är varierad och sammanställs av föreståndarinnan i köket.

Trapphuset är gemensamt för alla boende och är försett med ett praktiskt sopnedkast. Dessutom kan huset erbjuda ytterligare service i form av det högst unika tvättnedkastet. De boende innehar tvättpåsar som märkts med lägenhetsnummer så att den rena och nystrukna tvätten lätt och smidigt kan återlämnas.

Här kan även den förvärvsarbetande, ensamstående föräldern tryggt flytta in. Vi erbjuder barnpassning i föreningens daghem som är utformat efter Alva Myrdals pedagogiska tankar. Barnen får bekanta sig med de fyra elementen: Rikligt med LUFT i den öppna bakgården, JORD i sandlådan, ELD från vår öppna spis i lekrummet och VATTEN i den lilla plaskdammen. Vid sidan av dagverksamheten finns också ett nattpassningssystem där vi vaktar på de sovande små när föräldrarna har andra sysslor.

Förutom de mer praktiska funktionerna har arkitekt Markelius även ägnat rekreationen stor tanke. Samtliga lägenheter är rationellt planerade och får rikligt med solljus. De utmärkande balkongerna längs fasaden mot John Ericssonsgatan försäkrar alla boende en utsikt mot Riddarfjärdens glittrande vatten. Högst upp i huset finns den gemensamma takterrassen som erbjuder friskluft och en milsvid utsikt över Stockholm.

Kollektivhuset erbjuder en alternativ vardag för dem som önskar att leva ett modernt liv där kvinnans möjlighet att fördjupa sig i arbete och engagera sig i föreningsliv blir möjlig.

Är du intresserad av att bli del av Fågelbärsträdet? – anmäl dig i receptionen.

Under 60-talet slutade bostadsföreningen att driva restaurangen i egen regi men Salzers restaurang blev en uppskattad ersättare.

I mars 2008 flyttade vi in med franska bakverk, surdegar, och stenugn. Tillsammans med Jenny driver vi Petite France i kollektivhusets anda där mathissarna används flitigt och tjänar husets boende.

Tack Karin för texten !