Sen vi öppnade Petite France förra året har det hänt två gånger att en kund hittade ett liten sten i sitt limpa. ! Jobbigt! Jag fick be om ursäkt tusen gånger och bjuda på en ny ..
Vad ska jag göra? Jag köper den finaste grov havssalt från Guérande, helt naturligt och plockat för hand. Det är havsvatten som bara evaporerar och lämnar de allra finaste saltkristallerna.

Är det ok att det kan finnas en liten sten då? Eller ska jag byta saltsort och köpa en sort där det inte finns en chans att hitta stenar i men som inte heller innehåller näring från havet. Det saltet är raffinerat, tvättat och blandat med tillsatser som gör att saltet inte klumpar. (Natriumferrocyanid). Det kallas även för bagerisalt.

Än värre kan man ibland även hitta en liten krabba i… Ska jag då stoppa ett skylt vid brödet som säger : Kan innehålla spår av skaldjur!!

Jag köper de finaste konfiterade svarta oliver från Provence. Efter 15 timmar i ugnen med rosmarin, timjan och vitlök blir de urkärnade på ett mekanisk sätt. (Inte ens 2009 i Frankrike finns någon fabrik som kärnar ut oliver per hand! )

Vad ska jag göra igen? Jag har tyvärr inte möjlighet att kärna ur de 4 kg oliver jag behöver varje dag själv. Förutom den sort jag importerar från Frankrike är de urkärnade som finns på marknaden mer än värdelösa.

För kvaliténs skull måste man acceptera att det kan finnas en liten liten chans att hitta en kärna i körsbärspajen, ett ben i fisken eller en krabba i havssaltet!

Frukter har kärnor, fiskar har ben och krabbor lever i havet, det vet vi alla!

Jag har köpt 2250 kg havssalt i 17 månader. Med det saltet har jag bakat ungefär 65 000 kg bröd, det blir mer eller mindre 75 000 limpor.

Två små stenar, är det ok då? Vad blir det? En chans på

37 500 att hitta ett sten i ditt bröd!

Jag chansar !