”Varje bröd jag bakar har kärlek som huvudingrediens”

Surdegsbröd med jäst och bakat på industrimjöl laddat med tillsatser, fusksurdeg på burk i kyldisken, surdeg i pulver man bara tillsätter, levainbrödet bakat på mjöl som kostar 3 kr/kg och som säljs för 80 spänn, surdegsmix, surdegshotellet som dumförklarar alla surdegsbagare i hela landet, fusk surdegbröd bakat på ICA maxi, COOP forum eller Citygross, United Bakery som använder stornäsade fransmän och smart grafiskt ID för att sälja sitt fusk bake off sk surdegsbröd, Industribakat surdegsbröd på löppande band med kärleks som tillsats…Fusk, fusk, fusk, fusk… Listan är lång och jag skulle kunna fortsätta så här länge!
Ja, vad har hänt till surdegsbrödet? Vad är den fått för sjukdom? Ett litet förkylning eller är det allvarligt och kroniskt?

Det finns för mig ingen bättre sätt att jäsa ett bröd än på surdeg men, surdegsbröd omfamna ett antal andra kriterium som många verkar ha missat, inte bara att den jäser med hjälp av en multi-komplex, fantastiskt vackert och omtåligt surdegskultur!
För mig är valet av råvaror, knådningsmetoden och hur man har blandat ihop ingredienserna, knådningstiden, vilan efter knådningen, jästiden, bakmetoden med respektive tid/temperatur och säkert 100 kriterium till, minst lika viktigt om inte mer än själva ”surdegen”.
Många surfar på en efemär och lönsamt surdegsvåg och förstår inte att ett surdegsbröd är framförallt ett bra bröd, ett hälsosamt bröd, gott och nyttigt alltså! Några deciliter kylskåpskallt sterilsurdeg i en industriellt skit deg laddat med tillsatser gör inte det! DET GÖR DET INTE!

Jag hade en intressant konversation med min goda vän och hemmabrödmästare Per i veckan och vi kom på ett riktigt sorglig slutledning!
Är surdegsorden död? Ska man hitta på ett nytt namn som kan definiera bättre ett välbakade bröd?
Jag har alltid tyckt att ”surdeg” var ett konstigt ord på Svenska! Alltså på det Svenska språket är ”sur” ett fult ord, eller hur?!
Man säger: ”Fan vad surt!,”En surgubbe” eller ”Är du sur?”. Ordet sur är ju automatiskt negativt på Svenska när den är mera ”neutralt” på alla andra språk jag känner till!
På franska, engelska eller spanska ordet ”sur” definiera bara ett smak och absolut inte några negativa känslor.

Jag vill inte kalla mitt bröd för surdegsbröd längre! Den är så mycket bättre än så och förtjänar ett nytt namn! Kan/vill ni hjälpa mig med det?
Ska vi sätta igång en tävling på det där: Hur skulle vi kunna gräva ner ordet ”surdeg” och hitta på en ännu bättre ord synonym av kärlek, gemenskap, kvalité, tradition, tid, smak, hållbarhet, you name it…
Att vina:
Nummer 2 speciellt signerade ex av min bok ”den franske bagaren”
-En champagne provning för två på Stockholm Wine Club 
-En ”jag kommer och baka fantastiskt bröd i ditt kök” grej 🙂

Bästa förslaget väljer 2 valfria priser och den näst bästa förslag få priset som finns kvar!
Låter det bra? Då kör vi!
Lycka till och hoppas att ni alla flera tusen läsare kommer att bli kreativa och inspirerade 🙂

Den gången är tävlingen öppet på kommentarfältet!