Stackars lilla fina smöret… Oskyldig eller inte… Vad har du att dölja? 
Akta dig Sébastien! Du har ju redan de flesta stora mjölproducenterna och bageri/konditorivaror återförsäljare på dig eftersom du drog in det där med att vi kanske inte behöver tillsatser i mjöl eller mixer för att baka bröd och tårtor. 
Det gäller bara att sätta ett K på mjöl och då blir det ju: MjölK! ha ha ha- 
Att prata om smör eller det som rör mejeri produkter mer generellt är ganska tabu i Sverige… (Jag borde säga: Också ganska tabu…) 
Idag tänkte inte lägga på mig flera fiende än jag redan har men skulle vilja ändå prata om de tillsatserna som inte riktigt syns på innehållsförteckningen på det maten vi äter. Man har ju lärt sig nu att läsa på paketet innan man köper en matvara, men räcker det verkligen? 


Det hela började när jag tittade lite närmare på det saltet de flesta bagare bakar sitt bröd med: Bagerisalt heter den. Det är ett salt man gräver upp från jordens ”inälvor” som är smutsigt och hårt som sten. Den behöver smältas, raffineras, kristalliseras igen och det är då problemen börjar… Sten en gång i sitt liv vill detta salt åter tillbaka till sten igen. 
För att lösa problemet blandar man in i saltet en typ av tillsats som heter ”antiklumpningsmedel” för att se till att den håller sig till pulver. Den vanligaste heter E535 NatriumFerroCyanid. Alltså glöm riskorn i saltsäcken eller något annat lösning av det typen för att saltet ska håller sig torrt och fint, här krävs det kraftigare lösningar! 


Jag har i hela mitt bagareliv bakat mitt bröd och, i för sig allt annat, enbart med havssalt, inte bara på grund av tillsatserna men också för att det är mycket smartare och godare att använda otvättat havssalt. 
Det är faktiskt också mycket bättre för miljö: Man extrahera saltet från havet i saliner som använder krafterna från månen, vinden och solen… Bättre kan det inte vara! Eller jo, om jag säger också att av allt vatten som finns på vår planet är drygt 97 % saltvatten!Hur som helst… Jag kom på att saltsmör, som de flesta av oss använder inte redovisa antiklumpningmedel på innehållsförteckningen! VARFÖR? HUR? Använder de tillsatsfri salt i smör? Havssalt kanske?? Nej det gör de inte… (förutom om det står på förpackningen, så klart) 
Vart ta E535an vägen då?

Här har vi det trädet som döljer hela jävla skogen! 
Det är så här att för livsmedel behöver inte redovisas tillsatserna som inte uppfyller en funktion i slut produkten… WTF??
Om du köper det finaste ekologiska normalsalt smöret som redovisa innehål av enbart mjölk och salt äter du ändå antiklumpningsmedel som gjorde att saltet inte klumpade i säcken innan den stoppades i smöret. I korthet, ingen funktion i slutprodukten gör att man inte behöver redovisa tillsatsen till konsumenten. Helt sjukt! 
Nu tar jag ett djupt undantag och tänker på till exempel en färdigköpt tårtbotten eller en färdig vaniljsås och resonera på samma sätt… Baka de den med färska ”äkta” ägg eller använder de någon slags äggmassa som innehåller en massa skit? Det spelar ingen roll ändå eftersom de behöver inte ens redovisa det till dig! Det är skit läskigt och får mig att känna att vi alla är grundlurad från morgon till kväll! Jag våga inte ens tänka på hur många dolda  tillsatser man skulle hitta i en ”stormarknads princesstårta” gjord bara på halv-fabrikat…40? 60? 80? 120 kanske?? Vem vet? 
Jag kommer på att jag inte har lämnat något bra recept på tårtbotten här på bloggen! För er som vill slippa alla tillsatser och vi ger sig till bland det enklaste som finns för en konditor: En god tårtbotten, ska jag publicera i morgon (om jag hinner göra klart den) en liten video som visa hur man gör!