Hallon, söta och solmogna som jag frös in i somras!
Det kommer kanske lite sent till julafton men här ska ni få recept till min favorit bûche. 
Bûche är ett slags rulltårta som är ett måste till det franska julmaten! Ingen regler finns förutom att den ska vara lik ett stubb… Avlång!  
Frukt bûche med biscuit Russe och Vanilj mousselin-kräm.
Recept Biscuit Russe:
160g äggvita 
75g strösocker
50g äggvita 
250g florsocker 
250g mandelmjöl 
Sätt ugnen på 250 °C
Vispa den första äggvita med strösockret till en maräng.
Sikta ihop mandelmjölet med florsockret i ett stort skål. 
Häll i dem 50g ovispade äggvitor samt hälften av marängen och blanda försiktigt med en slickipot. 
När du får en omogen smet, inkorporera resten av marängen och blanda försiktigt igen. Man vill ha kvar så mycket luft så möjligt. 
Bre smeten på en smörpapper med en palettkniv. Smeten ska spridas på plåten ganska tunt. 
Baka 10 minuter på 250 °C och direkt ur ugnen täck biscuit botten med en linneduk (ren såklart) 
 Recept Mouseline à la vanille: 
5 dl mjölk 
50g strösocker 
2 vaniljstång skrapade.
50g strösocker 
80g äggula
1 ägg 
25g vetemjöl 
25g maizena 
125g osaltat smör kallt
125g osaltat smör rumstempererat 
I en kastrull, sätt dem 3 första ingredienser på låg värme. 
Vispa i en skål socker, äggula, hela ägget, mjölet och maizena till en slät smet utan klumpar. När mjölken börja koka, ta bort vaniljen (rensas och torkas för att göra vanilj socker), häll i lite på ägg/mjöl/maizena blandningen och sen tillbaka in i kastrullen. Koka det hela några sekunder ganska snabbt, och häll i en annan skål för att inkorporera dem 125g kallt smör. Plasta i kontakt och låt det vara i kylen ett par timmar. 
Titta gärna på filmen HÄR för metoden (samma förutom recept och smöret på slutet).
När crèmen är kallt, vispa i 125g rumstempererad smör några minuter. Crèmen ska vara glansigt och fluffigt och helt underbart! 
Sockerlag till frukterna och sen penslingen av russe-botten: 
350g vatten 
300g råsocker (jag använder cassonade) 
1 vaniljstång 
1 apelsin, både zest och saft 
350g frysta hallon 
3 passionfrukter 
Koka i en kastrull vattnet med sockret, apelsin zest, saft och vaniljen. Häll över dem frysta hallonen. Pressa över dem 3 passionfrukter och låt vila ute en stund. 
Monteringen: 
Sila bort frukterna från sockerlagen och pensla generöst den russe-botten. 
Jämna utt över det hela hälften av mousselinen och strö över frukterna. 
Rulla som en vanlig rulltårta, plasta och ställ den i kylen några timmar (jag lämnade den under natten).
I morgon kommer jag att varma upp resten av crèmen och vispa den igen. Spritsa över min bûche den och sen dekorera med några apelsinfilé maräng svampar och vitchoklad detaljer. 
Bild kommer i morgon av den färdiga desserten 🙂