
Recept för 6-8 portioner:
ca 800 g nötkött från ko, gärna med mycket insprängt fett, t.ex. högrev, flank eller entrecôte
2 liter vatten + 1 dl vitvinsvinäger 25g smör att steka i+ 25g smör
till redningen
4 stora morötter
4 gula lökar
1 hel vitlök
1 purjolök
1 bouquet garni, se s. 76
40 g vetemjöl (ca 3⁄4 dl)
4 äggulor
4 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
generöst med hackad persilja kokt ris, cornichoner och citron till servering
Så här gör du
dag 1
Skär köttet i grytbitar och lägg dem i en stor kastrull. Slå på vatten och vinäger. Täck med plastfolie och låt stå i 12–15 tim mar i kylen. Genom att köttet får dra i vinägervatten kommer det att bli både ljusare och mörare.
dag 2
1| Sila bort vätskan och torka köttet torrt med hushållspapper.
2| Hetta upp en gryta med 25 gram smör. Stek sedan köttet, lite i taget, tills det har en fin yta. Eftersom köttet dragit åt sig av vätskan under natten är det extra viktigt att grytan är riktigt het när du lägger i köttet, annars kommer köttet att släppa vätska i stället för att behålla den (och då får du kokt kött i stället för stekt). Lägg över köttet på ett fat allteftersom det blir färdigt.
3| Skala och grovhacka morötter, gul lök och vitlök. Hacka purjolöken. Lägg lök och morötter i grytan som du stekte köttet i. Klicka i lite mer smör och låt fräsa i några minuter under omrörning.
4| Lägg tillbaka köttet i grytan igen, salta och peppra.
5| Slå på kallt vatten så att det täcker och lägg i en bouquet garni. Koka upp och sänk sedan värmen. Lägg på locket och låt sjuda i 1 1⁄2 timme.
6| Lyft upp kött och grönsaker med en hålslev eller en »spindelslev« (cuillère araignée) och lägg över dem på ett djupt fat.
7| Sila ner fonden från grytan i en bunke och ställ åt sidan.
8| Smält 25 gram smör i grytan och sikta ner mjölet. Vispa i fonden, lite i taget, tills konsistensen är som hos en krämig béchamelsås. Om såsen blir för tjock kan du späda ut den med vatten. Vispa ihop äggulor och grädde i en skål och smaka av med salt och peppar. Rör ner gräddblandningen i såsen. Lägg i kött och grönsaker i grytan och koka upp.
9| Strö över massor med persilja, pressa över citronsaft och servera med nykokt ris och cornichoner.





