Kristianstadsbladet

I anslutning till en surdegsbrödkurs med YH elever från Österänggymnasiet i Kristianstad förra veckan tog jag en liten tur förbi den vackra stadens konditorier. Det var ganska sorgligt måste jag säga och ni som följer mig på Instagram, Twitter eller FB kunde läsa inlägget som uppkom ur det hela. Inlägget på Insta startade en hel del diskussioner bland Kristianstadsborna och bagarna som kände sig träffade i artikeln. Även om det hela kändes jobbigt i början tror jag att det är bra långsiktigt! Någonstans måste man först erkänna att det finns ett problem innan man kan börja jobba på lösningar. Bort med skyddslappar och låt oss ta tag i en konstruktiv diskussion om vad kvalité betyder inom hantverkskonditori och bageri branschen. Och detta, även i mindre städer.

Efter min intervju i Kristianstadsbladet om min kritik kom konditorerna till svar i samma tidning, vilket lite bekräftar min spontana känsla då jag besökte konditorierna:

Kristianstadsbladet svar

Ja… Vad ska jag säga? Skönt att dessa konditorer/bagare vågade uttala sig och jag tycker att deras reaktioner beskriver rätt bra klimatet som befinner sig i branschen just nu i landet. Flera saker vill jag reagera till utifrån det som står ovan:

Magnus Darin: <Ni gör det som kunde frågar efter> Njäää… Jag är lite trött på den typen av uttalande eftersom kunden, per definition vill ha kvalité. Speciellt när de besöker en anrikt gammaldags hantverkskonditori med vackra lokaler, mitt inne i stan OCH som inte glömmer heller att ta betalt! De som inte vill ha kvalité handlar billigt på Lidl, Citygross, ICA eller COOP. I min bedömning jämförde jag inte Kristianstads utbud vs Stockholms ”lyxkonditorier” utan med andra mindre konditorier i småstäder, runt om i Sverige, de flesta riktigt bra… Vissa städer till och med mindre än Kristianstad!

Vad betyder det att man använder inte ”rena mixer” utan istället ”en slags mjölblandnig”… Ha ha… Rena mixer låter för mig som en oxymoron! Är inte en slags mjölblandning en mix? Kan en mix vara ren? Jag förstår inte!

Angående margarin i wienerbröd kan jag säga att det är dessvärre tvärtom, att inom hantverk är det knappt någon som inte kör med äkta smör!

Kenneth Jönsson: Jag var visst på ditt ställe, spenderade minst 15 minuter där inne och granskade det sorgliga utbudet. ”Bevismaterial” skickade jag via mail.

Tord Johansson: Mitt Instagram kan absolut kännas som en ”avrättning” även om själva orden känns lite väl starka… Ärligt så känner jag mig inte riktigt som en kollega eftersom jag inte känner igen mig i en verksamhet som utgår från att producera så billigt som möjligt, ta betalt som om det var fina råvaror som användes. Detta utan att ta ansvar över vad kunderna stoppar i sin mun… Som bagare/konditor har man ett stort ansvar! Man producerar LIVSmedel. Tänk på alla som skickar med sina barn en 20-lapp för att köpa ett wienerbröd. Under all kritik borde man veta precis vad det där wienerbrödet innehåller för ingredienser. Vaniljkräm som är färdigköpt innehåller en massa skit som har ingenting att göra på ett hantverksbageri/konditori. Non-temp choklad innehåller fett, jag lovar, som jag inte ens skulle ge till min elakast motståndare! Och margarin… Även om den innehåller lite smör gör det inte det hela bättre… Hantverksbageri/konditori branschen MÅSTE utveckla och förstå att det inte går att fortsätta så här, för, när hälften av det Svenska folket kommer att lida av multipla allergier, diabetes, övervikt, Alzheimer eller andra kroniska sjukdomar om 20 år, vad ska ni jobba med då? Kommer det finnas jobb för en femte generation Darins?

Jag säger inte att man ska mala eget mjöl. Det jag säger är att man ska leverera det man utlovar till kunderna: Kvalité! Kvalitétsråvaror kräver större kunskap. Vem kan tacka nej till det? Mjöler från mindre kvarnar utan tillsatser är svårare att baka med, men, vilken känsla man får när brödet blir fantastiskt! Gud vad man känner sig stolt. Gud vad man sover gott om nätterna!

Så NEJ, Kristianstad bagarna. Ni borde inte gräva ner er för detta utan istället försöka komma ut från garderoben och blomma ut som bagare/konditorer och börja ta ert ansvar… Som bagare men framförallt som människa. Välkomna in i yrket som skickliga hantverksbagare – ett av de mest fantastiska yrken som finns på jorden!

Tack Lukas för att du vågade skriva dessa artiklar.