Ursäkta att det tog så mycket tid att skriva detta post… Jag var på nyhetsmorgon före söndag och bakade cheese cake. Inte vilket cheese cake som helst utan en helt naturligt cheese cake! Inte naturellt… Jag menar naturligt 🙂 Alla som bakar cheese cake utgår alltid från philadelphiaost (eller annat massproducerade skitost). Men den tiden är över nu när ni kommer att se hur lätt det är att göra sitt alldeles eget färskost!

 


På nyhetsmorgon, piffade jag upp kakan med en härligt fruktsallad som bestod av ananas, granatäpple, physalis, lime och chili! Hur fräsch som helst!

till 1 cheesecake:

mjukost:

2 000 g naturell yoghurt (2 liter)

mördegsbotten:

100 g + 75 g rumstempere­ rat osaltat smör

65 g strösocker

25 g sötmandel

en nypa fint havssalt

50 g ägg (1 ägg)

150 g fullkornsmjöl

25 g skrädmjöl

fyllning:

800 g mjukost (se ovan)

220 g cassonade­ eller strö­socker (Man kan skrubba en vaniljstång i sockret om man vill… Det är aldrig fel med lite vanilj!)

250 g ägg (5 st)

55 g vispgrädde (cirka 1⁄2 dl)

40 g vetemjöl

Dag1:

Gör mjukosten: Klä ett durkslag med en kökshandduk och placera den över en skål. Häll yoghurten i durkslaget, täck med plastfolie och låt rinna av i kylen under natten. Vätskan från yoghurten kommer att hamna i skålen under och efter 10–12 timmar kom­ mer 2 liter yoghurt att ha förvandlats till 800 gram tjock och krä­ mig mjukost. Om yoghurten fått rinna av lite för länge och väger mindre än 800 gram kan du lägga tillbaka lite av den avrunna vätskan i mjukosten.

Dag 2:

Värm ugnen till 180°.
Gör mördegsbottnen: Lägg alla ingredienser utom 75 gram av smöret i en matberedare med dubbla blad. Mixa tills du har en slät deg som snurrar runt i matberedaren. Ta upp degen och forma den med händerna till en rektangel. Lägg därefter degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut till en tunn platta.

Grädda mitt i ugnen i 12–15 minuter med bakplåtspapperen kvar runt om. Ta bort det översta bakplåtspapperet efter 12–15 minuter så att du lättare kan hålla koll på din mördegsbotten. Grädda i ytterligare 12–15 minuter. Mördegen är klar när den har fått en knaprig yta och en fin gyllenbrun färg. Låt mördegen svalna, bryt den i mindre bitar och lägg sedan tillbaka den i matberedaren. Du behöver inte diska den emellan – det är bara onödigt. Lägg i resterande smör och mixa tills du har en hyfsat slät mördegsmassa.

Häll den krossade mördegen i en springform, 24–30 cm i dia­ meter, och platta till ytan ordentligt med hjälp av till exempel en liten palettkniv. Grädda i 10–12 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Sänk ugnsvärmen till 100°.’

Gör fyllningen: Häll mjukost, socker, ägg och grädde i mat­ beredaren (som jag hoppas att du fortfarande inte har diskat) och mixa i några minuter tills du har en slät och fin blandning. Häll i mjölet och mixa lite till.

Häll fyllningen i formen med mördegen och grädda i ugnen i 1 1⁄2–2 timmar. Cheesecaken är färdig när ostmassan har satt sig och du kan skaka formen lite försiktigt utan att det vibrerar så mycket.

Låt cheesecaken svalna helt – utan någonting ovanpå. Plasta sedan in den och låt stå i kylen i några timmar. Dra en liten kniv längs med formens kanter innan du öppnar den. Servera med färska frukter, coulis eller något annat gott!

cheesecake III_8263