Vildmark (9)

 

I veckan packade jag och barnen väskan till en liten äventyr 🙂

Som jag skrev tidigare här på bloggen blir jag ibland lite orolig att mina fina barn inte riktigt förstår hur bra de har det hemma med all god mat Malin och jag ställer på bordet… För dem är det högst naturligt med surdegsbröd bakat på stenmalda ekologiska mjöler, egna korvar gjorda på nymald fantastiskt gott kött som har hängt och blivit så mört att det smälter i munnen, Söndagsmorgons croissant eller brioche, säsong frukter och grönsaker etc..

Så vi bestämde oss på att åka norrut och bo i det vilda i 4 dagar. Vi packade tält, sovsäck och liggunderlag och några ”måste ha” grejer, typ salt, knivar, tändstickor, plåster, kompass/karta och fiskespö. Tanken var att vi skulle vandra till en ”vildplats” vid en älv, mitt i ingenstans och hitta all mat på plats… Rent spontant blev alla väldigt exalterade vid tanken att campa, elda och att bli utsatt till det vilda livet, med allt det innebär… Älgar, björnar, bävrar, vilda svinnar etc… Spännande med andra ord… De vet att det är ju gott med viltkött tyckte de nog 🙂 Så lätt blev det inte i verkligheten…

Vildmark (7)

Att hitta mat på den här årstiden blev absolut inget problem 🙂

Vildmark (4)

Skogen var fullproppad av svampar!

Vildmark (8)

Blåbär…

Vildmark (6)

Vilda hallon (Som by the way var de godaste jag hade någonsin ätit!)

Vildmark (5)

Ätbara växter som harsyra, myskmadra (i små mängder) för att krydda maten lite…

Vildmark (3)

Och skalbagar… Nej, nu skojar jag 🙂 Den där fina fick leva vidare och förgylla skogen!

Vildmark (2)

Vackrare platser får man leta efter! Och med ljudet av forsen i bakgrunden kunde man sova gott på nätterna 🙂

Vildmark

Som sagt, mycket mat hittade vi men det vi efterlängtade som mest var att fånga vilda fiskar! Där vi var fanns det bl a Öring, Harr, laxöring etc… Fantastiska fiskar som spenderar sitt liv mot strömmen! Vilka naturkrafter! Barnen hade tidigare mest fiskat abborre, gädda och några gånger inplanterad öring i insjöar strax utanför Stockholm. Vilken skillnad det blev för dem, de där vilda fiskarna inte är lika lätta att få upp 🙂 Flashiga fluofärgade drag funkar inte alls på dem! Samma sak med färglada flugor… Så första dagarna blev det inte ett spår av fisk i våra  magar 🙁 Så efter 2 dagar ändrade vi taktiken! Vi gick på ett insektsafari och kollade o observerade vad det var för insekter som ramlade in i vattnet när solen började gå ner. Och med det kunde barnen lätt förstå att man skulle fiska med mycket mera sobra färger och mindre drag. Och det funkade direkt 🙂

Vildmark (1)

Det blev fisk! Så goda dem var och vad härligt det var att äta annat än blåbär o svamp: Även om det var också fantastiskt gott!

Ett till mål vi hade var att fånga en hare… När jag var barn fångade jag en massa med harar med fisklina och det är ganska enkelt egentligen! Trotts rätt jaktteknik blev kaninjakten mindre lyckad eftersom vi inte såg spåret av en under våra dagar in i skogen 🙁 Bättre chans hade man haft på Kungsholmen tror jag 🙂 Grillad kanin över öppen eld med svart trumpet och kantareller hade inte varit fel 🙂 Men men så kan det gå!

Vi hittade en liten ö mitt i forsen och bestämde oss att sätta tält där. Under vandringen såg vi en massa med vilda djur som rådjur, älg, vildsvin och bäver men vi hörde andra djur som björn och varg vilket gjorde lilla Hugo lite orolig… Vi hittade skeletten av ett rådjur med brutna ben på vägen… Lite skillnad från Bamse som äter honung och är snäll och en riktig björn som troligtvis tycker att en 7 årig så söt som Hugo skulle smaka hur gott som helst 🙂 Så att slå läger på en ö kändes lite bättre… Tveksamt, men det funkade för honom och han sov gott då 🙂

Vildmark (10)

Här är den största sopp jag någonsin har sett! Gamle Smurfen hade kunnat bo där med Smurfina alla Smurfarna 🙂

Så sammanfattningsvis var det hela riktigt lyckat och barnen kom hem med, förutom ett stort behov av en dusch, massor att berätta. Huvudet proppfullt med minnen… Vissa roliga och vissa lite läskiga… Första de gjorde efter att ha packat upp bilen och duschat var att ta var sin surdegsmacka med en massa smör och ost på  🙂 Det gjorde jag med och vad gott den var! Min teori är bekräftad igen: Längtan är huvudingrediensen av njutning!

Sverige är en såå himla vackert land! Det gäller att inte glömma det… Svenskarna (särskild de unga) är ganska duktiga på att tycka att allt är så himla bra utomlands! Men alltså det är bara att ta sig genom Sverige och se allt som finns! Helt sjukt och jag känner mig så stolt att mina barn har möjligheten att växa upp i ett så vackert land!